Οι Bonnie και Clyde ήταν το ζευγάρι που τρομοκράτησε μία ολόκληρη χώρα

Η αληθινή ιστορία και η επιχείρηση που στήθηκε για να τους κατατροπώσουν.

Δεκάδες αστυνομικοί και κοριοί σε τηλέφωνα. Περιπολικά και σερίφηδες, ειδικοί πράκτορες του FBI, παρακολουθήσεις και πρόσθετη πολιτοφυλακή. Στις ημέρες μας, αν ακούγαμε για μία τέτοια κινητοποίηση στις ΗΠΑ θα πιστεύαμε πως πρόκειται για ανθρωποκυνηγητό τρομοκράτη ή serial killer. Όμως πίσω στο 1930, μαζί με τον John Dillinger, η αστυνομία είχε ένα φοβερό πονοκέφαλο με ένα ασταμάτητο ζευγάρι εγκληματιών. Λήστευαν, σκότωναν και ξόδευαν τα χρήματα δίνοντας τα σε φίλους και φτωχούς. Ήταν οι θρυλικοί Bonnie και Clyde.

 

bonnie clyde hed

 

Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες να τους συλλάβουν, η κυβερνήτης Miriam Ferguson (σ.σ.: μία από τις πρώτες γυναίκες που εκλέχθηκαν σε πολιτικό αξίωμα) πείστηκε ότι για να μπορέσει η χώρα να απαλλαγεί από τις εν ψυχρώ δολοφονίες και τις συνεχόμενες ληστείες, θα έπρεπε να εξετάσει το θέμα μίας πιο ωμής προσέγγισης. Κάπου εκεί, με μεγάλη επιφύλαξη καθότι πλησίαζαν νέες εκλογές, η Πολιτεία ζήτησε από το υπουργείο Αμύνης την άδεια να επαναφέρει έναν αστυνομικό από το σώμα των Texas Rangers, με στόχο να κυνηγήσεις τους Bonnie και Clyde – το οποίο σώμα στις αρχές του ’30 είχε σταματήσει να υφίσταται ως είχε και σκεφτόντουσαν να το εντάξουν στην αστυνομία.

 

 

 

Ο λοχαγός Frank Hamer δεν ήταν ένα παιδί της πόλης που δοκίμασε την τύχη του στην αστυνομία. Μεγαλωμένος στο Τέξας ξεκίνησε από πιτσιρικάς να εντάσσεται στα σώματα της πολιτοφυλακής που φρουρούσαν τα σύνορα με το Μεξικό. Το Τέξας ήταν πρόσφορο έδαφος για τις συμμορίες και τους κλέφτες που προσπαθούσαν να διαφύγουν με την λεία τους, ενώ δεν έλειπαν βαρβαρότητες όπως δολοφονίες, εμπρησμοί και βιασμοί. Ο Hamer έγινε μέλος των Rangers το 1915 αφού πρώτα είχε περάσει και από το αξίωμα του βοηθού σερίφη. Οι Rangers ανήκαν πάντα σε αυτή την πρώτη γενιά των καουμπόηδων. Δεν φορούσαν το όπλο από άποψη και στυλ. Όταν ο Hamer καλέστηκε να κυνηγήσει το ζευγάρι, είχε ήδη σκοτώσει πάνω από 35 άτομα που συμπεριλάμβαναν από κλέφτες και δολοφόνους μέχρι βιαστές. Ήταν ο άνθρωπος που δεν θα δίσταζε να τραβήξει το περίστροφο.

 

e2b33c2a6a284d61

 

Ο Hamer ήταν στην αρχή σκεπτικός καθότι η γυναίκα του, του είχε ζητήσει να αποτραβηχτεί από τον κόσμο του εγκλήματος. Επίσης δεν είχε δει με καλό μάτι την διάλυση των Rangers, αλλά σκέφτηκε πως αν τα κατάφερνε και το θέμα έπαιρνε διάσταση, ήταν και μία καλή ευκαιρία για την Πολιτεία να εξετάσει την επανασύστασή τους – όπως και έγινε. Ο Hamer σε συνάντηση με την κυβερνήτη Ferguson, ζήτησε βοηθούς και ακόμη έναν πρώην Ranger. Τον βρήκε στο πρόσωπο του B.M. Maney Gault, στενού του φίλου που τον είχε στρατολογήσει ο ίδιος στους Rangers και που σε αντίθεση με τον χαρακτήρα του Woody Harrelson δεν είχε ποτέ πρόβλημα αλκοολισμού, αν και του άρεσε το ποτό. Η πρώτη κίνηση των δύο αντρών ήταν να χτίσουν οπλοστάσιο. Γνώριζαν από τις αναφορές του FBI και τους κάλυκες που είχαν βρεθεί στα σημεία των ληστειών και των δολοφονιών, πως το ζευγάρι δεν τσιγκουνευόταν τα χρήματα σε όπλα. Για την ακρίβεια, μέσα στα όπλα συμπεριλαμβανόντουσαν 3 πολυβόλα BAR, ένα 10αρι τουφέκι Winchester, μία ημιαυτόματη καραμπίνα Remington μοντέλο του 1911 και δύο αυτόματα περίστροφα Colt. Ο Hamer γνώριζε πως μόνο με τα υπηρεσιακά τους περίστροφα δεν θα είχαν ελπίδα απέναντι στον Clyde Barrow, o οποίος είχε τροποποιήσει ένα Μ1918 Browning για να παίρνει περισσότερες σφαίρες ο γεμιστήρας τους.

 

 

Mε τα χρήματα που διέθεταν οι Bonnie & Clyde, μπορούσαν να λαδώσουν αρκετούς αστυνομικούς. Όχι όμως τους σερίφηδες που ήδη δεχόντουσαν πιέσεις από την Πολιτεία. Ένας από αυτούς που είχε πάρει σοβαρά την σύλληψή τους, ήταν και ο σερίφης Henderson Jordan που μαζί με τον βοηθό του, Prentiss Oakley, συμφωνούσαν με τους Rangers πως δεν θα έπρεπε να ρισκάρουν μία μάχη σώμα με σώμα. Θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Στο κόλπο μπήκαν δύο ακόμη βοηθοί σερίφηδες από το Dallas, οι Βοb Alcorn και Ted Hinton. Οι lawmen έμαθαν πως το δίδυμο είχε επισκεφθεί τους γονείς του Henry Methvin -φίλος και μέλος της συμμορίας- στη Λουϊζιάνα. Η πρόταση του Hamer στον πατέρα του Methvin ήταν απλή: είτε θα συνεργαζόταν, είτε  ο γιός του θα περνούσε την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή αν δεν σκοτωνόταν πρώτα από τις σφαίρες.

 

8a3075ce 7c6c 4b6f a678 57e3150bfbac HWAY UNIT 0024

 

Τελικά χρειάστηκε μόλις ένα σχέδιο. Ο πατέρας του Methvin σε έναν επαρχιακό δρόμο από το οποίο θα περνούσε το ζευγάρι, θα προσποιούταν ότι είχε μείνει από λάστιχο. Ο Hamer με τους αστυνομικούς θα κρυβόντουσαν και θα έβγαιναν να τους αντιμετωπίσουν. Ήταν 23 Μαΐου του 1934 και 9.15 το πρωί, όταν όλα θα τελείωναν για το ζεύγος. Ο Ted Hinton ήταν αυτός που αναγνώρισε από μακριά το Ford V-8 του Clyde να πλησιάζει. Κάπου εκεί, το δίδυμο σταμάτησε να ρωτήσει τον πατέρα του Methvin αν χρειάζεται βοήθεια με το αυτοκίνητο. Παρότι ο Hamer είχε δηλώσει να μην ανοίξει κανείς πυρ πριν το πρόσταγμά του, ο Oakley ήταν ο πρώτος που πυροβόλησε τον Clyde στο κεφάλι. Η Bonnie Parker ούρλιαξε και έκανε κίνηση να πάρει το αυτόματο και με την προσταγή του Hamer οι αστυνομικοί γάζωσαν κυριολεκτικά το αυτοκίνητο. Υπολογίζεται πως έριξαν πάνω από 130 σφαίρες χρησιμοποιώντας αυτόματα Thompson, καραμπίνες αλλά και κολτ. Κυριολεκτικά άδειασαν τα όπλα τους.

 

 

Παρότι η κηδεία τους μετατράπηκε σε λαϊκό προσκύνημα και έγιναν περισσότερο καλτ ήρωες που τα έβαλαν με τον Νόμο και την Τάξη, ο θάνατους των Bonnie και Clyde έκλεινε την περίοδο των δημόσιων κινδύνων στην Αμερική. Δύο μήνες μετά ήρθε το τέλος του Dillinger, στην συνέχεια του Baby Face Nelson αλλά και του Pretty Boy Floyd. Το σώμα των Rangers επανασυστάθηκε και οι Hamer και Gault έγιναν οι σύγχρονοι cowboy heroes της εποχής.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved