Ένα τελευταίο μονάκι με τον Ομπάμα

Το scouting report από συμπαίκτες και αντιπάλους, πολιτικούς και αθλητές αποδεικνύουν ότι δεν θα τον είχες.

Το ότι ο Ομπάμα λατρεύει το μπάσκετ είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο . Αυτό που ίσως να μην ξέρουν κάποιοι είναι πως ο απερχόμενος -και σε λίγες ώρες πρώην- πλανητάρχης, πόσο περίσσιο ταλέντοε διαθέτει.

Υπάρχει μία κοινή ομολογία που ηχεί πιο δυνατά κι από την πόρτα που έκλεισε πίσω του ο Ομπάμα πρόσφατα: Ήταν μακράν ο καλύτερος πρόεδρος-μπασκετμπολίστας που έχουν βγάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η αμερικανική έκδοση του περιοδικού GQ έκανε ένα εκτενές ρεπορτάζ και κατέγραψε τα αμειγώς αθλητικά σχόλια και παρατηρήσεις για τις μπασκετικές αρετές του προέδρου από ανθρώπους που τον έζησαν, όχι μόνο στο… οβάλ γραφείο, αλλά μέσα στο παρκέ!

Πολιτικοί, παίκτες, συμπαίκτες και αντίπαλοι, άνθρωποι που έπαιξαν μαζί του συμφωνούν ότι ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ένας κατ’ εξοχήν αθλητικός τύπος που έπαιζε μπάσκετ γιατί ήξερε και γούσταρε κι όχι μόνο για τα μάτια του κόσμου.

Κι απ’ ότι λένε, πέρα από καλός παίκτης, τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που συμπλήρωναν τον μπασκετικό του χαρακτήρα, μιλάνε για έναν τύπου που μισεί να χάνει, γουστάρει να κάνει trash taking και επιλέγει πάντα τον αριστερό διάδρομο!

Ας δούμε, όμως, τι λένε για τον… παίκτη Ομπάμα κάποιοι από αυτούς που τον αντιμετώπισαν, πολιτικοί, παίκτες, εν ενεργεία ή και εν αποστρατεία.

Dan Pfeiffer (πρώην διευθυντής Επικοινωνίας Λευκού Οίκου): «Ήμασταν σε μια εκδήλωση στη Νότια Καρολίνα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας το 2007. Ο Πρόεδρος σταμάτησε να κάνουμε μια σύντομη συνέντευξη και στη συνέχεια κάποιος του πέταξε μια μπάλα του μπάσκετ όσο ήμασταν ζωντανά στο CNN . Του είπα να μη σουτάρει γιατί στον ηλίθιο κόσμο της πολιτικής ακόμη κι ένα άστοχο σουτ live θα ήταν αποτυχία. Με κοίταξε, μου είπε “αλήθεια;”, σούταρε και το έβαλε. Αυτό με ακολουθούσε για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και έλεγε ότι “είμαι καλός σε τέτοιες στιγμές”».

Alexi Giannoulias (πρώην Υπουργός Οικονομικών του Ιλινόις) «Μία νύχτα πριν από τις εκλογές στην Αϊόβα είχα μία κλήση από την υπεύθυνη της εκστρατείας του Marty Nesbitt η οποία μου είπε: "Νομίζω ότι θέλει να παίξει μπάσκετ. Μπορείς να μου βρεις ένα γήπεδο; Να είναι ιδιωτικό και να είναι πολύ κοντά από εδώ, γιατί πρέπει να είναι ιδιωτικό”. Και λέω: “Πώς στο καλό, το θες από αύριο το πρωί; Σ’ ένα μέρος που δεν ξέρω κανέναν”.
Βρίσκω ένα γήπεδο από τον μοναδικό άνθρωπο που ήξερα εκεί, πηγαίνουμε, το παρκέ σκονισμένο, το γήπεδο παγωμένο, δεν είχαμε καν παίκτες, αφού ήμασταν λίγοι και ο τύπος που μας άνοιξε ήταν ο 10ος! Παίξαμε μπάσκετ και στη συνέχεια κέρδισε και τις εκλογές, σε μία πολιτεία όπου το 92% είναι λευκοί!».

Reggie Love (πρώην προσωπική βοηθός του): «Παίξαμε απέναντι σε κάποια παιδιά από το New Hampshire και θέλαμε να κερδίσουμε την υποστήριξή τους. Τους χτυπάγαμε άσχημα. Κλέβω τη μπάλα και πάω να καρφώσω, αλλά τότε ο Πρόεδρος έρχεται κατά πάνω μου και μου λέει: «Κοίταξε, θέλουμε να κερδίσουμε, αλλά θέλουμε επίσης και την υποστήριξή τους. Απλά χαλάρωσε».

David Axelrod (πρώην Ανώτερος Σύμβουλος): «Παίζαμε πριν από το debate στη Φιλαδέλφεια και ήρθε η στιγμή να παίξω man to man με αυτόν. Κατάλαβε ότι ήταν η ευκαιρία του, αλλά εγώ έπαιξα σκληρή άμυνα και τον χτύπησα κατά λάθος στη μύτη.
Τα παιδιά της Μυστικής Υπηρεσίας έτρεξαν πάνω του. Πραγματικά νόμιζα ότι είχε σπάσει τη μύτη του. Και καθώς στεκόμουν εκεί, σκέφτηκα, ότι θα βγει στη σκηνή με κάποιο είδος επιδέσμου στη μύτη και όλοι θα λένε ότι ο σύμβουλός του έσπασε τη μύτη του. Ευτυχώς, μετά από μερικά δευτερόλεπτα σαστισμένης σιωπής, αναπήδησε και συνέχισε να παίζει κανονικά!».

Roy Williams (Προπονητής στη Βόρεια Καρολίνα): «Ήθελε να μάθει αν τα παιδιά μας θα ενδιαφέρονταν να παίξουν με αυτόν. Πίστευα ότι κάποιος μου κάνει πλάκα. Ήρθε νωρίς ένα πρωί, περίπου 7:15π.μ. Κι εκεί ακούστηκε να λέει κάποιος παίκτης: «Αυτός ο τύπος ίσως να έχει μία ευκαιρία». Ο ίδιος παίκτης τότε προσπάθησε να μπλοκάρει το σουτ του και του φώναξα: "Αυτός ο τύπος θα μπορούσε να είναι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών”! Και τότε ο Ομπάμα γύρισε στον παίκτη και του είπε: “Βλέπεις αυτόν τον τύπο των Μυστικών Υπηρεσιών εκεί πέρα;”. Εκεί ήταν που κατάλαβα πόσο ταπεινός ήταν και πόσο εξαιρετικός ήταν με τους ανθρώπους».

obama plasy basketballdsadasd

Chris Paul (Γκαρντ Λος Άντζελες Κλίπερς): «Ήμουν σοκαρισμένος από το πόσο καλός ήταν. Πολύ καλό αριστερό jump shot. Αλλά ήταν τυχερός μία φορά στο διάλειμμα. Μια φορά που παίξαμε τον έκανα να μαντέψει ποιο διάδρομο να πάρει αλλά έκανε το σωστό παιχνίδι, έκανε σταυρωτή ντρίπλα που την έκανε να μοιάζει σαν με πέρασε. Ποτέ δεν θα συμβεί ξανά. Ας ελπίσουμε ότι τώρα που είναι έξω από το γραφείο θα έχουμε χρόνο να δούμε αν ήταν πραγματική».

Μπασκετική... κληρονομιά!

Πέρα από την κληρονομιά που άφησε πίσω του Ομπάμα ως πολιτικός, κατάφερε να δώσει και μία άλλη διάσταση στην υπόσταση και στην εικόνα του προέδρου των ΗΠΑ. Άφησε μια μπασκετική κληρονομιά, ταυτίζοντας τον εκτός... Λευκού Οίκου Ομπάμα με αυτόν των παρκέ. Ή μήπως όχι, αφού έπαιζε μπάσκετ και στον Λευκό Οίκο με φίλους και συνεργάτες! Κι όταν τον ρωτούσαν επ' αυτού έλεγε πως "αυτό είναι το σπίτι μου"! Το μπασκετ ήταν ένα είδος απόδρασης γι' αυτόν.

Ξέφευγε από τα φώτα της δημοσιότητας και τις καθημερινές υποχρεώσεις. Μπορούσε να είναι ο εαυτός του, να βρίσει και να αράξει με τους φίλους του. Αλλά το ίδιο ακριβώς έκανε και στο κανονικό του σπίτι, όπου δίδασκε τα παιδιά του πώς να παίζουν μπάσκετ. Ηταν πολύ καλός "προπονητής", τους ενθάρρυνε και τους έδινε κίνητρο να προσπαθήσουν περισσότερο. Πλανητάρχης, παίκτης και προπονητής



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved