Η άνοδος και η πτώση του Harvey Weinstein

O πιο βρόμικος παραγωγός του Hollywood παραμένει ο άντρας που δεν πρέπει να γίνεις ποτέ.

Update: Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης κήρυξε ένοχο τον Harvey Weinstein για τη σεξουαλική παρενόχληση εναντίον της Mimi Haleyi και τον βιασμό της ηθοποιού Jessica Mann. Κινδυνεύει με κάθειρξη 25 ετών.

Ο κλασικός, γλοιώδης, λίγο ατσούμπαλος και αυταρχικός τύπος, έκανε αυτό που βλέπεις για χρόνια τώρα σε διάφορες ταινίες: Εκμεταλλευόταν τη θέση ισχύος που είχε, πίεζε καταστάσεις, παρενοχλούσε και ύστερα, ενώ είχε πετύχει τον στόχο του, έταζε καριέρες και έκλεινε στόματα δια της πληρωμής. Ο Harvey Weinstein, έχει διαπράξει ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο χώρο του υπερθεάματος και οι κατηγορίες εναντίον του, ξεπερνούν τα τετραγωνικά των στούντιο παραγωγής του Hollywood.

Οι New York Times, στις 5 Οκτωβρίου του 2017, βγάζουν μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες των τελευταίων χρόνων. Ένας από τους πιο γνωστούς παραγωγούς ταινιών όλων των εποχών, κατηγορείται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις μέσα σε διάστημα 30 χρόνων. Αυτό που κάνει ο Weinstein, είναι να ζητήσει συγγνώμη. Παραδέχεται πως προκάλεσε τον πόνο πολλών ανθρώπων, αλλά αρνείται κάθε κατηγορία για παρενόχληση γυναικών.

Harvey Weinstein in court oct 2018

Εκείνες τις μέρες του Οκτωβρίου, ένα νέο, παντοδύναμο κίνημα που δεν έμοιαζε με κανένα παρόμοιο ατροφικό γυναικείο κίνημα του παρελθόντος, γεννήθηκε. Το #MeToo, ήρθε για να μείνει και σε αυτό, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, φέρει ευθύνη ο ίδιος Weinstein με τις σκοτεινές του πράξεις.

Ο Weinstein έμοιαζε σαν κτίριο και οι κατηγορίες εναντίον του σαν δυναμίτες τοποθετημένοι στα θεμέλιά του. Όταν το κουμπί πατήθηκε από τους Times, ο παραγωγός κατέρρευσε. Ανακοινώθηκε πως τέθηκε εκτός συμβουλίου από την ίδια του την εταιρεία. Η γυναίκα του, Georgina Chapman, η οποία όπως ισχυρίζεται πως δεν είχε καταλάβει τίποτα για τις ενέργειες του συζύγου της, τον εγκαταλείπει. Η οργάνωση που ευθύνεται για τα Όσκαρ, τον διαγράφει. Η ένωση παραγωγών Αμερικής, επίσης και το σημαντικότερο, οι λίστα των γυναικών που τον κατηγορούν, μεγαλώνει.

 

Harvey Weinstein sexual harassment allegations 2

 

Σχεδόν 8 μήνες μετά, ο Weinstein παραδίνεται στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης. Μία μέρα αργότερα, πληρώνοντας 1 εκ. δολάρια, αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση, φορώντας συσκευή εντοπισμού στο πόδι και του κρατείται το διαβατήριο.

Οι Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Cara Delevingne, Mira Sorvino είναι κάποιες από τις γυναίκες βγήκαν μπροστά λέγοντας πως υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση ή βιασμό από τον Weinstein. Αυτό, βοήθησε και άλλες κοπέλες που αισθάνθηκαν ντροπή ή δεν ήθελαν να γίνει γνωστό πως κακοποιήθηκαν ή παρενοχλήθηκαν. Όχι μόνο στην υπόθεση Weinstein, αλλά και σε άλλες, που δεν είχαν καμία σχέση μαζί του. Όταν είσαι αυτό που λέμε celebrity, τότε έχεις τεράστια επιρροή και επιτέλους, η επιρροή των stars στη μάζα, χρησιμοποιήθηκε σωστά.

skynews harvey weinstein harvey weinstein court 4450076

Ο συνολικός αριθμός γυναικών που κατηγορούν για παρενόχληση ή σεξουαλική επίθεση τον Weinstein, είναι 80(!). Καλά διάβασες, 80 γυναίκες. Αν στη δίκη που θα γίνει μέσα στο χρόνο, κριθεί ένοχος, τότε θα περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στη φυλακή.

Ο Harvey Weinstein είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα προς αποφυγή. Πρώτα ανθρώπου και μετά άντρα. Ήταν ξεκάθαρα πια ένας καταπιεστής σε θέση που μπορεί να δίνει εντολές και ήταν κάτι παραπάνω από επικίνδυνος. Μην γίνεις σαν τον Weinstein.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved