Εμπρός για ένα Μουντιάλ που θα παίζουν και τα νησιά Φίτζι

Η FIFA ανακοίνωσε την αύξηση των ομάδων σε 48.

Η τελευταία διοργάνωση μπάλας που παρακολουθήσαμε ήταν το υποτιμημένο ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου, όπου οι πλειονότητα των παικτών είναι κάτω 23 ετών. Εκεί, μετά από ένα περίεργο παιχνίδι της τύχης, και τον αποκλεισμό της Νέας Ζηλανδίας, την ήπειρο της Ωκεανίας –εκτός από την Αυστραλία-  εκπροσώπησε και η εθνική ομάδα των Νήσων Φίτζι. Ναι, των Φίτζι. Του τροπικού αυτού παραδείσου (ή κόλασης, όπως το πάρει κανείς) που η σχέση του με το ποδόσφαιρο για να το πούμε ευγενικά είναι «υποτυπώδης». Το αποτέλεσμα ήταν, εκτός από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς για την πρόκριση, να φάνε 23 μπαλάκια σε τρία ματς. Πελώριο γλέντι στήθηκε στην πλάτη τους.

Σήμερα η FIFA ανακοίνωσε πως από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 και ύστερα αντί για 32 ομάδες θα αγωνίζονται 48. Περίπου δηλαδή το ένα πέμπτο των μελών της, αφού αριθμεί συνολικά 211 εθνικές ομοσπονδίες. Και άλλες φορές στην ιστορία της στρογγυλής θέας έχει εγερθεί το ερώτημα για το αν το ίδιο το θέαμα είναι έτοιμο να «αντέξει» ομάδες που βρίσκονται πραγματικά πίσω. Όπως, τότε, το 1974 που η συμμετοχή του Ζαΐρ αντί για γέλια είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες. 

Elftalfoto

Η ομάδα της Μικρονησίας θα πρέπει να θεωρείται φαβορί για την πρόκριση στην τελική φάση του 2026

Φυσικά, δεν είναι κακό να υπάρχει εξέλιξη και να συμπεριλαμβάνονται όλο και περισσότερες ομάδες. Απλά η ερώτηση είναι: μέχρι που θα φτάσει αυτό; Στο τελευταίο μουντιάλ δεν ήταν λίγα τα ματς που δεν παλεύονταν, με κορυφαίο εκείνο το Νιγηρία-Ιράν όπου κινδυνέψαμε να πάθουμε αποπληξία από τη βαρεμάρα. Και επίσης: άραγε γίνεται η εν λόγω αλλαγή ώστε να εκπροσωπούνται περισσότερες χώρες στην γιορτή του ποδοσφαίρου ή επειδή είναι «πολλά τα λεφτά Άρη»; Περισσότερα ματς, περισσότερος τηλεοπτικός χρόνος, περισσότερες χορηγίες. Οκ, ναι, μήπως όμως κινδυνέψει το θέαμα;

Μήπως βρεθεί ένα Ζαίρ του 1974, μία Ελλάδα του 1994 και διάφορες λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις να μας τσακίσουν τα νεύρα με την αμπαλοσύνη τους; Πόσα Τόγκο να αντέξει κανείς; Αλλά, όχι, μη φοβάστε, μεγάλες στιγμές θα ζήσουμε.

Τα έλεγε ο Χάρρυ Κλυν και δεν τον πιστεύαμε…

Ματσάρες όπως Ουζμπεκιστάν-Λιβύη:0-0 με έξι κερδισμένα κόρνερ σε όλο το ματς. Γερμανία-Ταϊλάνδη:32:0 μιας και όπως συνηθίζουν τα «πάντσερ» δε σταματούν ποτέ. Λογικά, σε κάποια διασταύρωση θα μας πετύχουν και τα Νησιά Φερόε· θα μας «κεράσουν» κανά 2-0 και θα πάνε στους 16 της διοργάνωσης να αντιμετωπίσουν το άλλο «νησιωτικό» ποδοσφαιρικό μεγαθήριο. Φυσικά και δεν εννοούμε την Αγγλία -αυτή θα έχει αποκλειστεί από τους ομίλους. Για τα Νησιά Φίτζι μιλάμε. Για κάντο εικόνα: Φίτζι-Φερόε:2-2, παράταση και πέναλτι. Για να μην πούμε για ομάδες όπως η Κόστα Ρίκα και η Ισλανδία, αυτές θα είναι φαβορί.

Τι άλλο να πούμε… Ευχαριστούμε FIFA που μας γεμίζεις με ελπίδες για το μέλλον. Και ευχόμαστε στο τουρνουά του 2030 να τις «εκατοστίσεις» τις ομάδες που θα συμμετέχουν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved