Ποιο είναι το σπορ που πρέπει να δοκιμάσεις την νέα σεζόν;

Τα Χιονοδρομικά Κέντρα σε Παρνασσό και Καϊμακτσαλάν σε περιμένουν για να απολαύσεις τη μαγεία του σκι και του snowboard.

Σκι ή snowboard; Το αιώνιο δίλημμα για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ επιστρέφει, ενώ οι κρύες μέρες του Χειμώνα είναι εδώ και τα χιονοδρομικά κέντρα έτοιμα να ανοίξουν τις πύλες τους. Ποιο είναι το κατάλληλο σπορ για εσένα και ποιες είναι οι ιδανικές πίστες για αρχάριους και προχωρημένους; Ετοιμάσαμε ένα σύντομο και χρήσιμο οδηγό για να πάρεις τα βουνά με την πρώτη ευκαιρία.

 

Το σκι παραμένει το πιο δημοφιλές χειμερινό άθλημα

Είναι κλασική αξία και αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα χειμερινά αθλήματα με αμέτρητες παραλλαγές και στυλ. Ο ενθουσιασμός για τους φανατικούς ξεκινάει ήδη από την προετοιμασία, το πρωινό ξύπνημα και την άφιξη στο χιονοδρομικό, την προσεκτική επιλογή του εξοπλισμού και των ρούχων, την ανάβαση στα λιφτ… Όταν φτάνουν στην κορυφή, κορυφώνεται και η αδρεναλίνη!

Αν είσαι αρχάριος δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία στο σκι είναι η τεχνική και η σωστή στάση του σώματος, που ίσως σε δυσκολέψουν αρχικά, αλλά από τη στιγμή που θα αρχίσεις να εξοικειώνεσαι, θα χαρείς την αίσθηση ελευθερίας που σου προσφέρει. Φυσικά, θα βοηθήσει να έχεις καλή φυσική κατάσταση, έναν έμπειρο εκπαιδευτή που θα σε κατευθύνει, και καλά «πατημένες» πίστες.

mesa 1

 

Το snowboard προσφέρει την απόλυτη ελευθερία

Αν θέλεις κάτι ακόμα πιο extreme που θα ανεβάσει την αδρεναλίνη σου στα ύψη, τότε δοκίμασε snowboard. Σε περίπτωση που έκανες skate ή surf, το εν λόγω freestyle χειμερινό σπορ, θα σου φανεί αρκετά εύκολο. Θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ισορροπία και αντοχές ενώ θα απολαμβάνεις την παγωμένη γοητεία του χιονιού.

Πόσο θα αντέξεις με τα δύο πόδια σε μία σανίδα; Αν είσαι αρχάριος, να ξέρεις ότι οι «σαβούρες» και οι εντυπωσιακές προσγειώσεις δεν θα λείψουν, για αυτό φρόντισε να έχεις δίπλα σου έναν έμπειρο εκπαιδευτή που θα σου μάθει πώς να ισορροπείς  και να κάνεις σλάλομ! Προστάτεψε τα γόνατα και τα πόδια σου, προκειμένου να αντέξουν τις πιέσεις και του κραδασμούς. Εφοδιάσου εκτός από υπομονή και επιμονή, με καλό εξοπλισμό που θα βρεις σε εξειδικευμένα χιονοδρομικά κέντρα, που… ιδανικά… μπορεί να διαθέτουν και snow park με καλή χωματουργική προετοιμασία. Μην ξεχνάς όμως να τηρείς τους σχετικούς κανόνες ασφάλειας.

 

Ποιο είναι το ιδανικό μέρος για να δοκιμάσεις χειμερινά αθλήματα;

Το καλύτερο αν επιλέξεις τα παραπάνω αθλήματα, είναι ότι μπορείς να τα συνδυάσεις με εκδρομές με τους κολλητούς σου, και να ξεφύγεις για λίγο από την καθημερινότητα. Εμείς ξεχωρίζουμε το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, που είναι σταθερή αξία και αποτελεί ιδανική επιλογή για αρχάριους, προχωρημένους αλλά και για τα υπόλοιπα μέλη της παρέας σου, που μπορεί απλώς να έρχονται «για τη φάση», σε ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας. 

mesa 2

 

Μπορείς να επισκεφτείς το μεγαλύτερο και αρτιότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας που λειτουργεί από την ΕΤΑΔ ΑΕ, που απέχει μόλις 180 χιλιόμετρα από την Αθήνα, από τον Δεκέμβριο έως τα τέλη Απριλίου. Από  το 2014, που πραγματοποιήθηκε  σημαντική αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του, με τον εκσυγχρονισμό των αναβατήρων του, θεωρείται το πιο σύγχρονο χιονοδρομικό της χώρας, ενώ διαθέτει 17 αναβατήρες, τρείς εξ αυτών αποσυμπλεκόμενοι τύπου «combi» (συνδυασμός κλειστών 8-θέσεων καμπινών και 6-θέσεων καρεκλών)   που διατρέχουν 34 χιλ. πιστών και  προσφέρουν τις προϋποθέσεις  πρόσβασης  στους χιονοδρόμους κάθε επιπέδου  ικανότητας.

Σίγουρα, είναι από τα πιο δημοφιλή και πολυσύχναστα χιονοδρομικά κέντρα, αλλά τώρα πλέον δεν παρουσιάζει συμπτώματα συνωστισμού με τα πολλαπλά ταμεία που διαθέτει και τους νέους αναβατήρες ανοιχτού και κλειστού τύπου η ροή είναι ταχύτατη και  αποφεύγεις την ταλαιπωρία ενώ κινείσαι με ασφάλεια προστατευόμενος από τα καιρικά φαινόμενα.

Αν είσαι αρχάριος, στους χώρους των εγκαταστάσεων του Χ.Κ. Παρνασσού θα βρεις χιονοδρομικό εξοπλισμό, σχολές εκμάθησης, αλλά και… καφετέριες, εστιατόρια, καταστήματα και βεβαίως ανάμεσα στους χώρους αναψυχής πωλητήριο αναμνηστικών ειδών! Σε κάθε περίπτωση, αν δεν τα καταφέρεις με το σκι, μπορείς απλώς  να χαλαρώσεις με ζεστά ποτά παρακολουθώντας μέσα από την μεγάλη τζαμαρία του σαλέ τις επιδόσεις των άλλων . Ακόμη μπορείς να επιλέξεις να πας για πεζοπορία, ορειβασία ή απλά να επισκεφτείς την Αράχοβα και άλλα κοντινά χωριά.

Επίσης σου δίνεται η ευκαιρία ως επισκέπτης να γνωρίσεις το βουνό κάνοντας χρήση του ιδιαίτερου καλωσορίσματος για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας (17,18 & 19 Φεβρουαρίου), με την παροχή έκπτωσης στην τιμή του εισιτηρίου κατηγορίας ενήλικα από 15€ σε 10€.

 

Ποιος είναι ο κατάλληλος χώρος για να βελτιώσεις την τεχνική σου;

mesa 3

 

Ένα ακόμη από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, αν έχεις όρεξη να φτάσεις λίγο πιο μακριά είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας ή Καϊμακτσαλάν  το οποίο και αυτό λειτουργεί από την ΕΤΑΔ ΑΕ.  

mesa 4

 

Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, με έξι αναβατήρες και πίστες για όλα τα επίπεδα ικανότητας, ενώ θεωρείται ιδανικός χώρος για όσους θέλουν να βελτιώσουν την τεχνική τους ή να κάνουν διαδρομές σε απάτητο χιόνι. Ακόμα και η Εθνική Ομάδα το επιλέγει για την προετοιμασία της. Γιατί όχι και εσύ; Το χι ονοδρομικό κέντρο διαθέτει επίσης σύστημα τεχνητής χιόνωσης έτσι ώστε να εξασφαλίζεται συνεχής κάλυψη των πιστών με χιόνι.    

Η βόλτα στο Χιονοδρομικό  θα συνδυαστεί με την απαραίτητη στάση στο σαλέ για ζεστό ρόφημα και σνακ και επίσκεψη στο πωλητήριο αναμνηστικών ειδών.

Ιδιαίτερα για τους μικρούς επισκέπτες λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένος χώρος «playland» για την απασχόληση τους με παιχνίδια στο χιόνι.

Προετοίμασε ένα ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα και συνδύασε τα αγαπημένα σου σπορ με εκδρομές στον παραδοσιακό οικισμό Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, τους περίφημους καταρράκτες της Έδεσσας, τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας  ή τις λίμνες Βεγορίτιδα και Άγρα. Εκμεταλλεύσου τα τριήμερα που έρχονται και οργάνωσε «δυνατές» χιονοδρομικές συγκινήσεις. Πριν ξεκινήσεις για οπουδήποτε, ρίξε μια ματιά στον καιρό και μην ξεχάσεις τις αλυσίδες.

       



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved