GLYN KIRK | Getty Images ΕΡΧΟΜΑCΤΕ

Η μεταγραφή-ρεκόρ του Φαν Ντάικ, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη την ποδοσφαιρική πιάτσα αλλά και εντός της ομάδας.

Της έπιασε τον κώλο η Σαουθάμπτον της Λίβερπουλ, με τα περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ που στοίχισε η μεταγραφή; Όχι απλά της τον έπιασε, αλλά της έκανε κολονοσκόπηση, καθιστώντας τον Φαν Ντάικ την ακριβότερη μεταγραφή αμυντικού στην ιστορία του ποδοσφαίρου και από τις ακριβότερες ever στο Νησί.

Είναι ο Φαν Ντάικ παίκτης των 85 εκατομμυρίων; Ή - για να το πούμε διαφορετικά – είναι ο καλύτερος αμυντικός του κόσμου ή έστω ένας από τους καλύτερους; Ο καλύτερος δεν είναι σίγουρα και μένει να δούμε αν θα γίνει ένας από τους καλύτερους, παίζοντας πλέον σε μια ομάδα σαφώς μεγαλύτερη από την προηγούμενη, με φανέλα, ιστορία, κόσμο, δίψα για διάκριση, αλλά και αυξημένες απαιτήσεις απ’ αυτόν και ένα γενικότερο χάλι στα μετόπισθεν το οποίο καλείται να συμμαζέψει.

vand f0fb81c7dc4df7bcb51a9fab06507f98 1200x800

 

Θα έπρεπε να ντρέπεται η Σαουθάμπτον, που έβγαλε την ψυχή του Κλοπ από το καλοκαίρι για να πουλήσει τον παίκτη και τελικά πήρε τόσα λεφτά; Αν αναλογιστεί κανείς πόσους παίκτες έχει αγοράσει η Λίβερπουλ από τη Σαουθάμπτον τα τελευταία χρόνια και σε τι τιμές (Μανέ, Κλάιν, Λόβρεν, Λαλάνα, Λάμπερτ…) κανονικά η Λίβερπουλ θα έπρεπε να έχει εκπτωτικό κουπόνι ή κάρτα απεριορίστων μεταγραφών όταν ψωνίζει από τη συγκεκριμένη ομάδα. Πρέπει ωστόσο να την ευχαριστούμε τη Σαουθάμπτον όχι μόνο οι φίλοι της Λίβερπουλ αλλά γενικότερα οι φίλοι του ποδοσφαίρου; Πρέπει, διότι έφτασε επιτέλους η ώρα που ο Λόβρεν θα πάει στον πάγκο, στην εξέδρα, την οικοδομή, το λιμάνι για να φορτώνει εμπορεύματα ή όπου αλλού.

Τα έχουμε ξαναπεί για τους αμυντικούς της Λίβερπουλ

Ακούω και διαβάζω με μεγάλη προσοχή όσα λέγονται και γράφονται για το ύψος της μεταγραφής, αν άξιζε, αν δεν άξιζε, αν έπρεπε ή δεν έπρεπε. Πολύς κόσμος (όπως και εγώ) αναρωτιέται από το καλοκαίρι τι γεροντοέρωτα έπαθε ο Κλοπ με τον Φαν Ντάικ, γιατί σκάλωσε με αυτόν και δεν είχε μάτια για κανέναν άλλον αμυντικό του κόσμου, που θα έπαιρνε και φτηνότερα και ευκολότερα. Επιπλέον, πάντα θα υπάρχει η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου, αν ο Φαν Ντάικ από μόνος του θα καταφέρει να αλλάξει δραστικά προς το καλύτερο την αμυντική λειτουργία μιας ομάδας που υποφέρει πίσω, την ώρα που πετάει μπροστά.

 

Οι Reds είναι εδώ

Όλα τα παραπάνω, προσφέρονται για ποδοσφαιρική ή καφενειακή συζήτηση. Αυτό πάντως που δεν επιδέχεται συζήτησης, είναι το μήνυμα που περνάει η Λίβερπουλ με αυτή τη μεταγραφή. Και το μήνυμα είναι ηχηρό, σαφές και προς πάσα κατεύθυνση: ως μέλος της τετράδας της Πρέμιερ, με προοπτικές για παραπάνω, μπορούμε πλέον να κοντράρουμε στα ίσια τους «μεγάλους παίκτες» στο Νησί και να βγούμε νικητές. Διότι για τον Φαν Ντάικ ενδιαφέρθηκε η Σίτι (όσο κι αν το διέψευσε ο Πεπ) και η Τσέλσι. Διότι πλέον η Λίβερπουλ αναπτύσσει μια δυναμική, λόγω κυρίως του Κλοπ στον πάγκο, όπου οι υποψήφιοι στόχοι βλέπουν κάτι καλό να φτιάχνεται με προοπτική να γίνει ακόμα καλύτερο. Θυμίζω ότι λίγα χρόνια πριν οι διάφοροι Αλέξις Σάντσες και Σεσκ Φάμπρεγκας, απέρριπταν τη Λίβερπουλ για να πάνε στην Άρσεναλ ή την Τσέλσι, μη βλέποντας μέλλον στο Λίβερπουλ. Όχι πλέον προφανώς: η ομάδα του Κλοπ δείχνει να έχει και παρόν, και μέλλον.

 

 

Η Λίβερπουλ περνάει κι ένα ακόμα μήνυμα, εσωτερικό αυτή τη φορά: όλα αυτά τα χρόνια, οι καλύτεροί της παίκτες (πλην του Τζέραρντ), όποτε είχαν μια δελεαστική πρόταση από μια μεγάλη ομάδα, σκέφτονταν αυτόματα το μέλλον τους μακριά από το Λίβερπουλ. Ο Μαστσεράνο, ο Τσάμπι Αλόνσο, ο Σουάρες, όλοι τους πήγαν Ισπανία χωρίς δεύτερη σκέψη, το ίδιο προσπαθεί από το καλοκαίρι να κάνει ο Κουτίνιο. Ακόμα κι αν φύγει ο Βραζιλιάνος το Γενάρη ή τον Ιούνιο, ο Κλοπ και η διοίκηση της ομάδας δείχνουν πλέον ότι η ομάδα και χρήματα έχει και τα ξοδεύει αν κρίνει πως πρέπει να το κάνει και προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι πραγματικά αξιόλογο και ότι αν μείνει αναλλοίωτος ο κορμός της ομάδας και γίνουν μερικές πραγματικά ποιοτικές προσθήκες, τότε η ομάδα έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει επί χόρτου και όχι επί χάρτου. Με έναν μικρό αστερίσκο: να έγινε η μεταγραφή του Φαν Ντάικ με αυτό τα ποσό, επειδή υπάρχει συμφωνία με τη Μπαρτσελόνα για την πώληση του Κουτίνιο με 130 ή 150 εκατομμύρια, άρα γι’ αυτό ήταν τόσο «άπλες» και «μπρούκληδες» στη Λίβερπουλ. Θα φανεί αυτό λίαν συντόμως και αν τελικά συμβεί, θα έχει επίσης ενδιαφέρον ποιον έχει «σημαδέψει» ο Κλοπ για αντι-Κουτίνιο και πόσα θα πρέπει να δώσει για να τον αποκτήσει. Διότι όταν η αγορά ξέρει ότι τα έχεις κονομήσει χοντρά, τότε σου ζητάνε «το μερτικό απ’ τη χαρά»…



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved