Η επόμενη «αλεπού των πάγκων» είναι ο Σάρας

Η δουλειά του στην Ζαλγκίρις μπορεί να γίνει η αρχή μιας σπουδαίας καρίερας. Γνώμη μας

Λένε πως όποιος δεν έχει μυαλό έχει πόδια. Αυτό, ελαφρώς παραφρασμένο, ανεστραμμένο και προσομοιωμένο σε μπασκετικά πρότυπα, γίνεται «όποιος δεν έχει μπάτζετ, έχει μυαλό». Ή απλά… Σάρας. Δεν περίμενες εμάς να σου πούμε ότι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Κι όταν έχεις μυαλό, μπορείς να καταπιαστείς με πολλά πράγματα. Και σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Πόσο μάλιστα, όταν μαζί με το μυαλό έχεις τεχνογνωσία, ειδίκευση, ικανότητες και όρεξη για δουλειά.

Πολλά… μαθηματικά μυαλά που είχαμε στο σχολείο τα θαυμάζαμε, γιατί βλέπαμε πόσο εύκολα μπορούσαν να βρουν τη λύση σε κάθε πρόβλημα και στην εξέλιξη της ζωής τους να βρουν και τον δρόμο τους.

Ο παίκτης Σάρας, έδειχνε το υψηλό IQ του που επιβεβαιωνόταν και από αυτή την αξιοζήλευτη και αξιοθαύμαστη δόση τρέλας εντός κι εκτός παρκέ. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και τώρα από την άκρη του πάγκου και με την μπαγκέτα του μαέστρου στο χέρι, σε μία ομάδα με ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ και ίσως το χειρότερο ρόστερ ανάμεσα στις 16 της διοργάνωσης.

Κι όμως, αυτή η ομάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή μία νίκη μακριά από την πύλη του παραδείσου. Κι όμως, αυτή η βγαλμένη από λιθουανική… «φτωχογειτονιά» μπασκετοπαρέα, αυτό το γεμάτο… μαθουσάλες και παιδαρέλια ρόστερ, λες και έσμιξαν στο ίδιο σχολείο λυκειόπαιδα και συνταξιούχοι, χωρίς Αμερικανό καν στο ρόστερ (μόνο ο Αυστραλός Μότουμ) έχει κάνει τρεις σερί νίκες και μάλιστα απέναντι σε καθόλου ευκαταφρόνητους αντιπάλους.

Στην πρωτοπόρο, αήττητη και ζάμπλουτη «Αρκούδα», στην ομάδα του ενός εκ των μεγαλύτερων χορηγών της Euroleague (οικογένεια Dogus), Νταρουσάφακα, που τίναξε την μπάνκα στον αέρα για έναν χρόνο και σε μία από τις πιο ιστορικές και με επίσης πολύ μεγάλο μπάτζετ, την Μπαρτσελόνα.

Αν όλα αυτά δεν είναι έργα προπονητή τότε τι είναι; Είναι έργο τέχνης. Με καλλιτέχνη τον Σάρας. Τρίβοντας στη μούρη της ισπανικής λίγκας το πτυχίο προπονητικής του, η οποία θα πρέπει να σκίσει τη δική της μπασκετική νομοθεσία που του έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι τον δρόμο προς την καταλανική πρωτεύουσα, μιας και δεν είχε συμπληρώσει δύο χρόνια ως πρώτος προπονητής.

Ας τροποποιήσουν τον νόμο εκεί στην Ισπανία, μιας και είναι και έτη φωτός μπροστά στο ευρωπαϊκό στερέωμα κι ας κάνουν ένα τεστ IQ στους εαυτούς τους τώρα που βλέπουν τον Σάρας να είναι καβαλάρης ενός άσπρου αλόγου σε ένα υπέροχο μπασκετικό παραμύθι. Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος πάνω στην ήπειρο που να ασχολείται με το μπάσκετ και να μην έχει ήδη προβλέψει το λαμπρό του μέλλον ή και να έχει ποντάρει στην υποψήφια επόμενη, μεγάλη του ομάδα. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved