Σουκού στο Βελιγράδι και μην το σκέφτεσαι καν!

Ο ιδανικότερος προορισμός για city break.

Είναι πολύ κοντά από την Αθήνα (μόλις 1,5 ώρα πτήση ή 1 ώρα από τη Θεσσαλονίκη), είναι συμμαζεμένο (πόσο χαοτική  μπορεί να είναι μια πόλη 1,3 εκατ. κατοίκων;) και προσφέρει αυτό που κάθε τουριστικός οδηγός που σέβεται τον εαυτό του (#not) θα περιέγραφε ως «πολλές επιλογές σε αξιοθέατα, φαγητό, ποτό και διασκέδαση».

Πράγματι, υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις πολλά σε λίγες μέρες, (μερικά από αυτά θα τα γράψουμε παρακάτω), αλλά αν βρεθείς στο Βελιγράδι μόνος σου ή με τους κολλητούς σου, μπορείς να κάνεις το εξής ένα: Να αράξεις σε ένα καφέ στην Knez Mihailova, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, να πιεις τις μπυρίτσες σου και να βλέπεις να περνούν -όχι τα τρένα, αλλά- οι Σέρβες. Ο γυναικείος πληθυσμός του Βελιγραδίου (αλλά και της χώρας) είναι από μόνος του επαρκής αιτία για να ταξιδέψεις μέχρι την πρωτεύουσα της Σερβίας.

Επειδή όμως το πιο πιθανό είναι να μην παριστάνεις τον Μπράντλεϊ Κούπερ στο Hangover και να έχεις βρεθεί εκεί είτε με το κορίτσι σου, είτε με άλλα φιλικά ζευγάρια, χρειάζεσαι περισσότερες εναλλακτικές. Κυρίως όμως χρειάζεσαι μια άριστη οργάνωση στο ταξίδι σου και γι αυτό το λόγο δεν έχεις παρά να κοιτάξεις τα πακέτα και τις προσφορές της Exotic Tours. Πάντως μην ανησυχείς. Από την Knez Mihailova θα περάσεις ούτως ή άλλως -ακόμα κι αν δεν γουστάρεις το shopping,θα το γουστάρει το κορίτσι σου.

Εν αρχή είναι τα ποτάμια. Το Βελιγράδι είναι χτισμένο πάνω στις όχθες δύο ποταμών, του Σάβα και του Δούναβη. Ακριβώς πάνω στη συμβολή τους δεσπόζει το εμβληματικό φρούριο Kalemegdan, με τις τεράστιες αλέες και την εντυπωσιακή θέα. Εκτός από τον ιστορικό του χαρακτήρα, έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα: Εκεί έδωσε την τελευταία της «συναυλία» η Έιμι Γουάινχάουζ το καλοκαίρι του 2011.

beograd ratpack3

Κατηφορίζοντας από το Kalemegdan θα βρεθείς στην όχθη του Σάβα. Εκεί μπορείς να περάσεις ολόκληρη τη μέρα σου: Θα βολτάρεις με τα πόδια (ή με ποδήλατο) κατά μήκος της, θα πιεις καφέ και θα τσιμπήσεις κάτι στα πολλά cosy café και all day restaurants, ενώ, αν σε πιάσει το βράδυ, τα bar και τα club της περιοχής θα έχουν σηκώσει τα ρολά τους για να σε υποδεχθούν.

Αξίζει και με το παραπάνω τον κόπο νααπομακρυνθείς λίγο από την πολύβουη πιάτσα και να κατευθυνθείς (πάντα με το ποτάμι στο δεξί σου χέρι) προς τη Savamala, την πιο ανήσυχη, ενδιαφέρουσα και «τώρα συμβαίνει» συνοικία της πόλης, όπου ο τόνος δίνεται από τη βελιγραδιώτικη νεολαία που συρρέει στις μουσικές σκηνές, τα concept stores και τα μπαρ της περιοχής. Η επίσκεψη στη Savamala θα σου δώσει την ευκαιρία να κρυφοκοιτάξεις και λίγο το μέλλον της πόλης. Μερικές εκατοντάδες μέτρα παραδίπλα ξεκινά το γιγαντιαίο εργοτάξιο του φαραωνικού project Belgrade Waterfront, το οποίο δεν είναι κάτι άλλο από τη ριζική ανάπλαση της όχθης του Σάβα.

Σε περίπτωση που δεν αντέχεις την υγρασία και το κρύο (και στο Βελιγράδι είναι βέβαιο ότι θα επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου μαζί τους), το Dorcol, η κεντρική συνοικία στην παλιά πόλη, δεν πρόκειται να σε αφήσει ανικανοποίητο. Ειδικά, τα μπαρ επί της Strahinjica bana (και στις πρώτες παράλληλους) δεν θα σε απογοητεύσουν.\

beograd ratpack231

Ωραία, βόλταρες, έφαγες, ήπιες. Από αξιοθέατα; Πολλά, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην ακτίνα ενός μεγάλου περιπάτου (το κέντρο του Βελιγραδίου είναι ιδανικό για περπάτημα καθώς τα μεγάλα πεζοδρόμια, οι ασφαλείς υπόγειες διαβάσεις και το σχεδόν «εξοργιστικό», για εμάς τους Έλληνες, γεγονός ότι κάθε 200 μέτρα συναντάς και ένα πάρκο, θα κάνουν τη ζωή σου ακόμα πιο εύκολη στο θέμα περπάτημα). Αν με ρωτάς, θα σου πρότεινα να μην αποστρέψεις το βλέμμα σου από τα κουφάρια των βομβαρδισμένων κυβερνητικών κτηρίων επί της Kneza Milosa –τσιμεντένια κειμήλια από τους βομβαρδισμούς τις ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις του ‘99.

Τέλος, αν σου αρέσουν οι φυσικές επιστήμες, οι κατασκευές ή αν απλώς είσαι ορκισμένος φαν του Star Wars, επιβάλλεται η επίσκεψη στο διαδραστικό μουσείο του Νίκολα Τέσλα (κάθε ώρα πραγματοποιούνται και αγγλόφωνες συναντήσεις οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το επίπεδο των σερβικών σου). Πώς συνδέεται η larger than life ιδιοφυία του Tesla με το Star Wars; Πώς νόμιζες ότι λειτουργούσαν τα φωτόσπαθα. Με μπαταρία;

Μη χάνεις χρόνο (και την ευκαιρία): Κλείσε το ταξίδι σου τώρα (πού καλύτερα θα περάσεις τα Χριστούγεννα;)



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved