Το ριζότο του αρχάριου ΠΡΕΠΕΙ να ξέρεις να το φτιάχνεις

Η πιο εύκολη και απλή συνταγή για ριζότο parmigiano.

Είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος. Ριζότο για τον άντρα που δεν έχει ξανασχοληθεί ποτέ με αυτό. Είναι η βασική συνταγή που έχει ως βάση την παρμεζάνα και υπόσχεται σίγουρη επιτυχία και πλούσια γεύση. Ιδανικό για το σαββατιάτικο μεσημέρι που έχεις άπλετο ελεύθερο χρόνο, λιμοκτονείς κι αποφασίζεις να το ρίξεις στην μαγειρική τέχνη αντί να καταφύγεις για μία ακόμη φορά στην εύκολη λύση του ντελιβερά.

Υλικά (για 6 άτομα)

8-10 φλιτζάνια ζωμό κότας με κύβους Maggi
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ½ -3 φλιτζάνια κοντόκοκκο ιταλικό ρύζι αρμπόριο
3 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 φλιτζάνια φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνα (80 γρ.) και έξτρα στο σερβίρισμα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

dsc04769

Εκτέλεση

1. Σιγοβράζεις το ζωμό σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνεις σε χαμηλή φωτιά.

2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνεις το λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνεις το κρεμμύδι, ανακατεύεις καλά για 3-5 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

3. Προσθέτεις το ρύζι και ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάει παντού το λάδι και το κρεμμύδι.

4. Δυναμώνεις λίγο τη φωτιά και ρίχνεις 1 φλιτζάνι ζωμό ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί. Ίσως χρειαστεί να ρυθμίζεις την φωτιά κατά την διάρκεια. Το ριζότο πρέπει να βράσει αλλά να μην κολλήσει στην κατσαρόλα.

5. Ρίχνεις και πάλι ζωμό, περίπου, ½ φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας συνέχεια  και περιμένοντας να απορροφηθεί κάθε δόση πριν προσθέσεις την επόμενη, μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες και μαλακό χωρίς όμως να λιώσει. Αυτό θα πάρει τουλάχιστον 20-30 λεπτά. Αν το ρύζι παραμένει λίγο σκληρό το κέντρο, ακόμα κι’ όταν έχεις χρησιμοποιήσει όλο τον ζωμό (εκτός από μερικές κουταλιές  που θα κρατήσεις για το τέλος), προσθέτεις όσες φορές χρειαστεί από ¼ φλιτζανιού (60ml) βραστό νερό με διαλυμένο κύβο κότας, ανακατεύοντας καλά και δοκιμάζοντας, για να τσεκάρεις αν το ρύζι μαλάκωσε και παραμένει κρεμώδες χωρίς να έχει χάσει το σχήμα του.

6. Μόλις είναι έτοιμο (του δοντιού, όχι λαπάς) βγάζεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύεις δυνατά μέσα το βούτυρο και την παρμεζάνα. Το ανακάτεμα θα το κάνει ακόμα πιο κρεμώδες.

7. Δοκιμάζεις και προσθέτεις αλάτι και πιπέρι.

8. Συνεχίζεις το ανακάτεμα και προσθέτεις τον ζωμό που είχες φυλάξει για το τέλος ή ελάχιστο βραστό νερό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved