Σίγουρα έχεις φορέσει και εσύ ένα ζευγάρι Air Max στο σχολείο

Το αθλητικό παπούτσι που τίμησε την γενιά μας.

Δεν είχα πάρει μυρωδιά ότι κυκλοφορούσαν τα Air Max ’97. Μιλάμε άλλωστε για μία εποχή χωρίς Internet, που η καλύτερη διαφήμιση που μπορούσε να κάνει ένα μαγαζί σε ένα προϊόν, ήταν να ποντάρει στη βιτρίνα του. Ήταν Πάσχα, ήμασταν στα 90s, το δανεικό χρήμα έρεε ακόμα άφθονο και το Air Max ’97 ήταν στα σχολεία το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης μετά τις καταλήψεις.

SL Gold 97 4

Η αλήθεια είναι πως ούτε θυμάμαι πως το απόκτησα. Νομίζω ήταν δώρο του νονού για το Πάσχα. Αυτό που θυμάμαι ωστόσο, ήταν πως υπήρξε το κατεξοχήν αθλητικό παπούτσι των σχολικών χρόνων. Όταν ο πλανήτης Γυμνάσιο δεν φορούσε All Star ή Vans, τον έβλεπες να τιμάει τα Air Max ’97. Τα περισσότερα από αυτά ήταν κατεστραμμένα λόγω της υπερβολικής τους χρήσης. Ήταν λερωμένα, με τις ραφές βγαλμένες ενώ υπήρχαν και εκείνοι που για κάποιον ανεξήγητο λόγο τα έβαφαν με στυλό και μπλάνκο. Υπήρξε μάλιστα μία περίοδος που όσο περισσότερο έβαφες τα Air Max σου, τόσο πιο αλάνι ήσουν. Είχες από την μία τις κοπέλες που σε έβρισκαν cool για την εποχή και είχες από την άλλη τις μανάδες να σιχτιρίζουν, που τα παιδιά τους κατέστρεφαν ένα ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια.

UX5A6477

Το γεγονός είναι πως υπήρξαν δεύτερο δέρμα για τα πόδια μας. Τα θυμάμαι  με jeans στην έξοδο. Με φόρμα γυμναστικής στο σχολείο. Για καφέ στις κοπάνες. Στις βόλτες χωρίς λόγο και αιτία που πήγαινες από καφετέρια σε καφετέρια μπας και πετύχεις κανένα γνωστό. Τα Air Max 97 δεν ήταν μόνο ένα καλοφτιαγμένο παπούτσι, αλλά χαρακτήρισε παράλληλα και τον τρόπο ζωή μας. Γνωρίζαμε πως ήταν καλό, σεβόμασταν τη Nike, αλλά εκείνη την εποχή δεν μπορούσαμε να εκτιμήσουμε πράγματα όπως το πόσο μαλακό ήταν ή πόσο άνετο και ελαφρύ έκανε το πόδι σου. Εκτιμούσαμε σίγουρα το γεγονός, ότι για να το σέβονται οι μεγαλύτεροι αθλητές της Αμερικής, σημαίνει ότι μετράει. Και γενικά στα 15 σου βλέπεις τα πράγματα αλλιώς.

am972 copy

Αυτό που σίγουρα δεν περίμενα στα 32, είναι πως θα γινόταν ακόμα ντόρος με αυτό το παπούτσι. Μετά τα ‘‘360’’ της Nike, πίστεψα πως δεν θα γινόταν ξανά αναφορά στα ‘‘97’’. Να όμως που μία νέα γενιά, βλέπει ένα παπούτσι-ορόσημο με τον ίδιο τρόπο που το βλέπαμε εμείς τότε. Ή και καλύτερα. Τα Air Max 97 συνεχίζουν να παραμένουν ένα από τα κορυφαία «ζευγάρια» εκεί έξω , που μπορεί να αποκτήσει κανείς για να κάνει το περπάτημα και το τρέξιμο εμπειρία.

Είτε βάζεις ακόμα τρίποντα, είτε αράζεις για καφέ με τους φίλους σου.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved