Τα εγκληματικά λάθη που κάνεις όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου

Πέτα τη, δεν καθαρίζει άλλο!

Mεγάλη υπόθεση τα δόντια. Εκτός του ότι τα φωτεινά χαμόγελα ανοίγουν πόρτες -τόσο στη δουλειά όσο και στο ερωτικό- η στοματική υγιεινή είναι κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπεις. Ειδικά αν δεν γουστάρεις τους τροχούς και γενικότερα τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Αν λοιπόν δεν τα καταφέρνεις καλά μέχρι τώρα, το πιο πιθανό είναι πως κάνεις λάθος κάτι από τα παρακάτω. 

 

1. Πιάνεις την βούρτσα σε λάθος χρόνους

Την στιγμή που τρως, τα σάκχαρα που περιέχονται στις τροφές σου αποδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών. Αν κάνεις το λάθος να τα βουρτσίσεις αμέσως μετά το γεύμα, θα καταστρέψεις ολοκληρωτικά το προστατευτικό στρώμα των δοντιών. Τι κάνεις; Περιμένεις να περάσει τουλάχιστον 1 ώρα ώστε τα δόντια να χτίσουν πάλι το προστατευτικό τους τείχος. Τώρα ξέρεις. 

brushing after meal

 

2. Το στοματικό διάλυμα παίζει ύπουλα

Θα μας πεις «όπα παιδιά, το διάλυμα κάνει καλό γιατί σκοτώνει τα βακτήρια». Δεκτόν. Αλλά το πρόβλημα με τα περισσότερα διαλύματα είναι πως δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα καλά βακτήρια (σ.σ.: τις άμυνες που έχει το στόμα), από αυτά που όντως προκαλούν προβλήματα. Και κάπως έτσι τα εξοντώνουν όλα αφήνοντας το στόμα στο έλεος των παθογόνων οργανισμών. Εκτός αυτού, μία πρόσφατη έρευνα αναφέρει πως τα αντισηπτικά στοματικά διαλύματα, αποδεκατίζουν μέχρι και τα βακτήρια που βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους για καρδιακή προσβολή. Ακούς; Ακούω να λες. 

 

3. Ρίχνεις περισσότερο βούρτσισμα απ’ όσο πρέπει

Προφανώς και το βούρτσισμα είναι απαραίτητο για να φύγουν οι κιτρινίλες. Αν όμως επιμένεις με το βούρτσισμα -και τα πλένεις πάνω από 2 φορές την ημέρα για περισσότερο από 2 λεπτά- υπάρχουν πιθανότητες να καταστρέψεις το σμάλτο τους. Αν ωστόσο επιμένεις να τα κρατάς καθαρά, προτίμησε να μασήσεις μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το γεύμα σου. Θα αυξήσει την παραγωγή σε σάλιο το οποίο λειτουργεί ως φυσικό αντιβακτηριαδικό και θα κρατήσει τα δόντια λευκά. Αν και θα υπερβάλλεις. Στο λέμε ξηγημένα.



4. Δεν έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ σου νήμα

Το ξέρουμε πως η πρώτη σκέψη είναι «άσε μας ρε φιλαράκι που θα βάλω και κλωστές στα δόντια μου», αλλά αυτές οι κλωστούλες μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες. Η βούρτσα δεν φτάνει σε όλα τα σημεία και οποιοδήποτε κομματάκι τροφής μείνει σφηνωμένο στα δόντια, θα αποτελέσει «μεζέ» για τα βακτήρια. Βάζεις λοιπόν το νήμα, καθαρίζεις καλά μετά το βούρτσισμα και ούτε πέτρα, ούτε πλάκα, ούτε ζημιά.

PJ BK804 FIXBUR G 20121112194208 500x334

 

5. Έχεις 3 χρόνια την ίδια βούρτσα

Κοίτα, όταν ο οδοντίατρος σου λέει να αλλάζεις βούρτσα κάθε τρεις μήνες, δεν στο λέει επειδή έχει μαγαζί και θέλει να πουλήσει. Οι τρίχες της βούρτσας φθείρονται, αλλάζουν σχήμα και μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όχι μόνο είναι άχρηστες, αλλά καταστρέφουν και την οδοντίνη σου. Έλεος ρε μαν, πετάξου μέχρι το μίνι μάρκετ της γειτονιάς. 

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved