Η ποδιά δεν είναι ντροπή, ντροπή είναι το ανελέητο junk food

Η έρευνα που θα σε πείσει ότι ο φούρνος της κουζίνας ΔΕΝ είναι εχθρός σου.

«Είναι δυνατόν να μένω μόνος μου, να γυρνάω από τη δουλειά μου πτώμα, να πεθαίνω της πείνας και να κάτσω να μαγειρέψω για τον εαυτό μου; Ε, όχι! Θα παραγγείλω», είπες και σήκωσες το ακουστικό για να ζητήσεις επιτακτικά δύο με απ’ όλα. Κοιτάζοντας, όμως, ταυτόχρονα και τον εαυτό σου στον απέναντι καθρέφτη ο οποίος σου φάνηκε κάπως μικρότερος από την τελευταία παραγγελία. 

Όπα, μισό. Κάτσε. Κατέβασε το ακουστικό ρε άνθρωπε και άσε μας να σου εξηγήσουμε κάτι. Δεν σου είπαμε να μην παραγγείλεις σήμερα που έτυχε να φορτωθείς όλη τη δουλειά πάνω σου και είσαι αρκετά κομμάτια για να μαγειρέψεις. Αλλά όχι να το κάνεις και σύστημα.

giphy downsized


Δεν σου ζητάμε να αγαπήσεις την μαγειρική. Ίσα-ίσα. Για σένα καλέ μου εργένη, γίνεται αντιληπτό το πόσο μίζερα μπορεί να νιώθεις όταν μαγειρεύεις μόνο για την πάρτη σου.

Από την άλλη, όμως, σού έχουμε μία αρκετά χρήσιμη έρευνα η οποία θα σε κάνει να αναθεωρήσεις για την μαγειρική στο σπίτι και να τη δεις με άλλο μάτι. Να βάλεις επιτέλους στο συρτάρι όλα τα προσπέκτους που έχεις απλώσει στην τραπεζαρία, να βάλεις στο ψυγείο σου και μερικά μαγνητάκια τύπου «Σύρος», «Σκόπελος», «Μύκονοοος» εκτός από σουβλατζίδικα και πιτσαρίες της γειτονιάς και φυσικά να βγάλεις από πρώτη σελίδα του browser όλες εκείνες τις υπηρεσίες που κάνουν το ντιλίβερι πιο θελκτικό.

giphy


Μην μας κοιτάς αποχαυνωμένος και κλείσε το στόμα. Σου έχουμε τον τρόπο για να τρως και να αδυνατίζεις. Α, κι αν σε κόπτει, να είσαι και λίγο πιο υγιής.

Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Περιοδικού Διατροφικής Συμπεριφοράς και Φυσικής Δραστηριότητας, αν θες να χάσεις κιλά, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να αυξήσεις τα γεύματά σου στο σπίτι. Και όπου γεύμα, εννοούμε αυτά που φτιάχνεις μόνος σου. Όχι αυτά που σου φέρνει έτοιμα ο ντελιβεράς.

Οι Άγγλοι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία των ερευνών από 11.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 29 έως 64 ετών, βγάζοντας το εξής συμπέρασμα: Οι άνθρωποι που έτρωγαν περισσότερα από πέντε σπιτικά γεύματα τη βδομάδα είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να έχουν ανεβασμένο δείκτη σωματικής μάζας (BMI) και 24% λιγότερες πιθανότητες να έχουν υπερβολικό σωματικό λίπος, σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν λιγότερα από τρία σπιτικά γεύματα εβδομαδιαίως.

Κι αν θες να δεις και τι υγιεινό πρέπει να μαγειρέψεις, μπορείς να διαβάσεις κι αυτό.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που μαγειρεύονταν στο σπίτι συχνότερα κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά ημερησίως (62 και 98 γραμμάρια περισσότερα αντίστοιχα) από όσους κατανάλωναν λιγότερα από τρία σπιτικά γεύματα την εβδομάδα.

giphy downsized 2


Αυτοί που τρώνε περισσότερα σπιτικά γεύματα επίσης, συμμετέχουν σε πιο υγιεινές μεθόδους παρασκευής τροφίμων, τρώνε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών και συνάμα καταναλώνουν λιγότερα τρόφιμα, τα οποία είναι συνήθως υψηλότερα σε θερμίδες και έχουν υπερβολική ζάχαρη.

Κάπως έτσι, λοιπόν, μπορείς μαγειρεύοντας σπίτι σου να χάσεις κιλά, αλλά και να βελτιώσεις την υγεία σου, μειώνοντας παράλληλα και τις πιθανότητες σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται από το υπερβολικό βάρος και την κακή ποιότητα φαγητού, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και διάφορα είδη καρκίνου.

Άντε, παράγγειλε τώρα αφού είχες δύσκολη μέρα, αλλά την επόμενη φορά ξανασκέψου το. Εμείς αφήνουμε αυτή την έρευνα εδώ να υπάρχει, για να μην μας λες ότι δεν στα λέγαμε.

Βάλε ποδιά και ξεκίνα. Μην σε τρομάζει. Κάθε αρχή και δύσκολη.

giphy downsized 1

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved