Η ηρεμία στο κεφάλι σου ΔΕΝ είναι επιστήμη

8 απλά βήματα αρκούν για να διατηρήσεις τη ψυχική σου γαλήνη.

Μας το έλεγαν όταν ήμασταν μικροί αλλά δεν δίναμε μεγάλη βάση: «Κοίτα να χαρείς τα ξέγνοιαστα παιδικά σου χρόνια γιατί όταν μεγαλώσεις θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις». Προφανώς ακόμη και οι ίδιοι που μας τα έλεγαν, δεν έδιναν βάση όταν άκουγαν να τους νουθετούν οι μεγαλύτεροί τους, το ίδιο θα γίνει και όταν μεταφέρουμε τη γνώση στα δικά μας τα πιτσιρίκια. Νομοτελειακά, δεν μπορείς να προετοιμαστείς για το άγχος και το στρες, όπως επίσης δεν μπορείς να νιώθεις ευγνώμων για τη ζωή χαρισάμενη που κάνεις όταν είσαι μικρός. Νιώθεις πως όσο ήσυχο και ξέγνοιαστο είναι το κεφάλι σου τώρα, άλλο τόσο θα είναι και για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Αμ δε. 

Φτάνεις στο σήμερα, στο σημείο να ικετεύεις για μια αργία «κολλημένη» σε ένα σουκού, για 3-4 μέρες άδειας από τη δουλειά, μήπως και προλάβεις μέσα σε αυτό το διάστημα να ξεκολλήσεις λίγο από τα μανουριάσματα της δουλειάς, του σπιτιού, της καθημερινότητας. Η επιστροφή σου στην τελευταία, βέβαια, συνήθως ξαναφέρνει τις σκοτούρες εκείνες που εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας κατά το σύντομο χρονικό διάστημα της απουσίας σου. Κακώς.

Δεν λέμε ότι υπάρχει ένα μαγικό κουμπί που θα σε φέρει σε κατάσταση απόλυτης ψυχικής γαλήνης. Αλλά ρε διάολε, δεν μπορεί. Μερικά απλά βήματα που μπορούν να αποσυμπιέσουν τη θολούρα που μας επισκέπτεται κάθε τρεις και λίγο, μπορούν να φανούν χρήσιμα. 

Ξεκαθάρισε τη σαβούρα: Δεν υπάρχει χειρότερο από το να έχεις μπει για τα καλά στο μουντ της ημέρας και να έχεις στο μυαλό σου πως εκκρεμεί για αργότερα μια λάτζα την οποία αποφεύγεις όπως ο Χανταμπάκης την Παπαδοπούλου. Διώξε τη σαβούρα της ημέρας όσο το δυνατόν πιο νωρίς γίνεται για να αφιερωθείς εξ ολοκλήρου στη συνέχεια στα ουσιαστικά και στα σπουδαία. 

Ξύπνα νωρίς: Όταν λέμε νωρίς, δεν εννοούμε «νωρίς σε φάση στρατού», αλλά σε λογικά πλαίσια. Την ώρα τέλος πάντων που ο δείκτης του ρολογιού δεν θα έχει μεσημεριανά πρόσημα, την ώρα που θα σηκωθείς και δεν θα σε ψυχοπλακώνει το συναίσθημα ότι έχεις χάσει την ημέρα σου ολόκληρη. 

Happy Will Ferrell GIF

Ακολούθησε τον κανόνα 80/20: Ο οποίος λέει πως στη δουλειά σου, το 20% των υποχρεώσεων/πελατολογίου σου, σου τρώει το 80% του χρόνου σου. Απομόνωσε αυτό το 20άρι και φρόντισε ώστε να ξοδεύεις τις εργαοτοώρες σου με εκείνα που ΌΝΤΩΣ είναι σημαντικά. 

Εσύ κι εσύ: Δύσκολο πράγμα η μοναξιά, ευλογημένο πράγμα όμως η μοναχικότητα. Τα λεπτά, οι ώρες εκείνες μέσα στη μέρα που θα κάτσεις κάτω και θα ανταλλάξεις δυο-τρεις κουβέντες με τον εαυτό σου και θα του πεις τα παράπονά σου, θα μοιραστείς τα άγχη σου, θα του απλώσεις τις σκέψεις σου για τους στόχους της μέρας. Κάν' το, απλά μην το κάνεις φωναχτά. 

Μουσικάρες: Ένα ζευγάρι ακουστικά. Το μόνο που χρειάζεσαι για να μεταφερθείς μέσα από νότες σε μια άλλη διάσταση. Στη δική σου διάσταση. Ακόμη κι αν υποθέταμε πως καλμάρεις ακούγοντας Manowar. Η μουσική λυτρώνει και προφανώς, είναι περισσότερο ψυχοθεραπευτική από τις φωνές του γείτονα ή του συναδέλφου που δε λέει να βάλει γλώσσα μέσα του. 

Listen to Music

Αντισόσιαλ: Αγάπη μου να σου εξηγήσω, δεν είναι αυτό που νομίζεις! Μιλάμε για αποτοξίνωση από τα σόσιαλ μίντια. Για μερική αποτοξίνωση από τα σόσιαλ μίντια, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς. Σου 'χει τύχει: οι περισσότερες από τις ειδοποιήσεις που αποσπούν την προσοχή σου και σε βγάζουν εκτός ροής, είναι ειδοποιήσεις αχρείαστες και σε πολλές περιπτώσεις προέρχονται από περιεχόμενο ενοχλητικό/επιθετικό/ανούσιο/προσβλητικό. Το κουμπί των «Ρυθμίσεων» στέκει εκεί για να σε λυτρώσει από πρόσωπα και ομάδες που ερεθίζουν την ψυχική σου ισορροπία.

Πάρε αέρα: Κυριολεκτούμε. Ιδιαίτερα αν εργάζεσαι σε δουλειά γραφείου μπροστά από έναν υπολογιστή, φρόντισε να βρεις λίγο χρόνο κατά τη διάρκεια της μέρας που θα βγεις έξω και θα περπατήσεις, αφήνοντας τον καθαρό(;) αέρα και το φως του ήλιου να σκοτώσουν τις τάσεις ιδρυματισμού που κρύβεις μέσα σου. Αν δεν σε κοιτάζει κανείς, μπορείς να κάνεις και καμιά ασκησούλα καθώς περπατάς.

Μίλα να χαρείς: Ο καθένας έχει τον εξομολογητή του. Άλλος τον κολλητό, άλλος την κοπέλα, άλλος ένα συγγενικό πρόσωπο. Αν τους ρωτήσεις, θα σου πουν ότι δεν διανοούνται μια ζωή στην οποία δεν θα είχαν έναν άνθρωπο να ξαμολύσουν τα εσωτερικά τους, κάποιον που έχει αυτιά να τους ακούσει και στόμα να τους δώσει μια συμβουλή της προκοπής. Και θα έχουν δίκιο. 

 

Αν έχεις τίποτα έξτρα ψυχολυτρωτικά, με χαρά μας να τα διαβάσουμε στα σχόλια :)



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved