Η ζωή μου όλη χωράει σε 55 ίντσες

4 τηλεοπτικές συσκευές, 4 καλοκαίρια, 23 χρόνια από τη ζωή ενός άνδρα.

Η πρώτη δική μου τηλεόραση ήρθε ένα καλοκαίρι πολύ παλιά.Για ένα πιτσιρίκι, που έβλεπε τόση τηλεόραση ώστε να ξέρει απέξω μέχρι και τις διαφημίσεις, αυτή η συσκευή και όσες τη διαδέχθηκαν έγιναν  εξ ορισμού μάρτυρεςτης ζωής του.

 

23 χρόνια. Μάλλον τόσο απαιτείται ώστε ένα πιτσιρίκι να γίνει ένας ώριμο αγόρι, ένας νεαρός άνδρας.

23 χρόνια. Τόσο απαιτείται ώστε μια τηλεοπτική συσκευή να γίνει έργο τέχνης.

Καλοκαίρι του ’94

* Τα 10 γκολ που δέχθηκε η εθνική στο Μουντιάλ. Το 14-15 της Εθνικής στο ματς με την DreamTeam II στο Μουντομπάσκετ. Οι φορές που έκανα τη μεγάλη βόλτα με το BMX *

Αυτή είναι η σύνοψη του καλοκαιριού ενός ευτυχισμένου 10χρονου.

Όμως το καλοκαίρι αποδείχθηκε πιο γενναιόδωρο. Στους παραπάνω αριθμούς προστέθηκε το 14 –για τις ίντσες της οθόνης της τηλεοπτικής συσκευής που εμφανίστηκε στο δωμάτιό μου.

Μαύρος βαρύς όγκος, στον οποίο δέσποζε η παχιά κρυστάλλινη οθόνη. Δεν ήταν η τελευταία λέξη που είχε ξεστομίσει τότε η τεχνολογία, αλλά δεν με ένοιαζε.Με μια τέτοια αναβάθμιση, ένιωσα όπως ο Μαραντόνα με προσωπικό αντίπαλο τον Τσαλουχίδη.

qqki V

Εκεί,  σε αυτές τις 14 ίντσες, βλέπω τον σμήναρχο Κάκαλο. Εκεί χτίζω τις αθλητικές μου αναμνήσεις με Αθλητική Κυριακή και ευρωπαϊκούς αγώνες. Εκεί «ερωτεύομαι» την Φαίη Κοκκινοπούλου στον «Σκορπιό». Εκεί  γιγαντώνει το μύθο της η Ελένη Μενεγάκη όχι ως «βασίλισσα του πρωϊνού», αλλά ως  η θηλυκή εικόνα που στοιχειώνει όλα τα αγορίστικα μυαλά.

Εκεί περνάω το scart της πρώτης μου παιχνιδομηχανή. Εκεί γιορτάζω την πρωτοχρονιά του 2002 περιμένοντας να δω ποιος θα κερδίσει το Big Brother I. Εκεί, μπροστά της, στήνομαι ένα ζεστό πρωινό του Αυγούστου για να μάθω τις βάσεις των σχολών. 

Καλοκαίρι του ‘03

* Τα μαθήματα της σχολής που έμειναν για Σεπτέμβρη. Το 0-1 της Εθνικής στην Ισπανία. Οι διακοπές στα Χανιά *

Άλλο σπίτι, άλλο δωμάτιο, άλλη τηλεόραση, 14 ίντσες σταθερά στη συσκευή -όχι τόσο ογκώδης όσο η προκάτοχός της, αλλά το ίδιο άσχημη. Με κάτι λεφτά από δουλειές του ποδαριού, η 14άρα συνδέεται με ένα dvd player. Η μετάβαση από τα «Φτηνά Τσιγάρα» στη «Νοσταλγία» και από το «Ας περιμένουν οι Γυναίκες» στο «Τρελό Σαββατοκύριακο στου Μπέρνι» είναι τόσο αυτονόητη όσο το να κάψεις ένα πολύ πρωινό μάθημα στη σχολή –σχεδόν επιβάλλεται να το κάνεις.

Πλέον, η συσκευή αποκτά ένα πιο διακριτό ρόλο. Δεν είναι ο σκουπιδοτενεκές του ελεύθερου χρόνου μου. Δεν τη χρησιμοποιώ για το τίποτα.

Το ίδιο δωμάτιο μετατρέπεται σε κερκίδα κάθε τόσο –ακόμα και σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο είναι εντελώς περιττό. Ας πούμε,  εκείνο το καλοκαίρι είχαμε κατακτήσει γύρω στις 2-4 φορές το Euro με την Ελλάδα. Στο PRO.

Αυτή η 14άρα οθόνη, με τη ματαιότητα που σου προσφέρει η γνώση ότι βρίσκεσαι ένα σκαλί πριν τον τεχνολογικό αφανισμό, μας έβλεπε να πανηγυρίζουμε με τεντωμένο λάρυγγα γκολ που έμπαιναν στα ψέματα. Ακριβώς ένα χρόνο μετά μάς παρακολουθούσε να  πανηγυρίζουμε με το λάρυγγα τεντωμένο τα γκολ στο Euro 2004.

ku0YmB

Καλοκαίρι του ’07

* Το πτυχίο. Ο ημιτελικός του Eurobasket με τους Ισπανούς. Οι φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία *

Νέο σπίτι, νέα συσκευή, όμως αυτή τη φορά όχι στο υπνοδωμάτιο, αλλά στο σαλόνι. Πλέον βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου αν ήθελες μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή τηλεόραση, αυτή θα ήταν λεπτή, με lcd οθόνη και λίγο πάνω από 20 ίντσες.

Πλέον είμαι πολύ εκλεκτικός στο χρόνο μου μαζί της: Θα είναι λίγος και θέλω να είναι ποιοτικός. Όμως γρήγορα διαπιστώνω ότι δεν περνάω καθόλου καιρό μαζί της. Η ίδια η πραγματικότητα με στέλνει προς το υπνοδωμάτιο, εκεί όπου αρχίζει η επικράτεια του ρωμαλέου μου laptop, ή στον καναπέ με το βλέμμα όμως στραμμένο στην οθόνη του laptop.

Ζούμε στην χαραυγή του αστερισμού των σειρών και ενώ αγόρασα κάτι αισθητά μεγαλύτερο από τις 14 ίντσες των παιδικών και φοιτητικών χρόνων, τελικά κατέληξα να βλέπω μερικές από τις πιο αγαπημένες μου σειρές στις 15,6 του notebook Αυτή ήταν όμως η εποχή. Ήταν τότε που λέγαμε πως σε  πολύ λίγα χρόνια η τηλεόραση θα εκλείψει και τα laptop θα έπαιρναν τη θέση της στο καθιστικό –και το πιστεύαμε.

tumblr o32qnl1Qcx1tyihw5o1 500

Η δική μου συσκευή βιώνει κρίση ταυτότητας και σκληρή απόρριψη. Αν μιλούσε, θα μου κόστιζε μια περιουσία σε ψυχολόγους. Ευτυχώς, αρκεί ένα καλής ποιότητας καθαριστικό πανί και τακτικό ξεσκόνισμα για να την καλοπιάνω.

Καλοκαίρι ‘17

* Η παρέα του Ratpack που μεγαλώνει. Η επιστροφή του Twin Peaks 26 χρόνια μετά. Το τιρινίνι της Εθνικής γυναικών μπάσκετ μετά την πρόκριση στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Νέο σπίτι. Όχι μόνος, αλλά με εκείνη που μοιράζομαι το ίδιο κρεβάτι. Στο σαλόνι αποφασίσαμε να βάλουμε τέσσερις μεγάλους πίνακες ζωγραφικής να γεμίζουν το χώρο. Ο ένας φτιαγμένος το 2017, η Samsung QLED TV 55''

234

Εδώ έχει να κάνεις με ένα  έργο τέχνης που στο ελεύθερο χρόνο του είναι και τηλεόραση. Όταν την αντικρύζεις αισθάνεσαι όπως ένιωθαν οι φουτουριστές, κάτι παράξενοι Ιταλοί στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν αντίκρυζαν ένα γρήγορο αυτοκίνητο. Αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι η τεχνολογία, σε ορισμένες εκφάνσεις της, είναι βαθιά ανθρωπιστική, καθώς αποτυπώνει την άοκνη προσπάθεια του ανθρώπινου πνεύματος να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο όμορφο για όλους.

Μια τέτοια έκφανση είναι η Samsung QLED TV.

Τη δοκιμάσαμε πρώτη φορά βλέποντας Twin Peaks και φυσικά κατάφερε με επιτυχία να αναπαραγάγει 100% όγκο χρώματος και το πλήρες χρωματικό εύρος της ζόρικης παλέτας του Lynch χάρη στο  Quantum Dot, που αποδίδει μέχρι και την παραμικρή χρωματική λεπτομέρεια.  Έκτοτε, είτε σβήνουμε όλα τα φώτα για να νιώθουμε την ατμόσφαιρα της Μαύρης Στοάς είτε έχουμε άπλετο φως, απολαμβάνουμε κάθε λεπτομέρεια.

ezgif 1 0f4b9b58ba

Θα σου πω και το πιο ωραίο: Μία που παρέλαβα την συσκευή, μία που την τοποθέτησα στον τοίχο. Χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά για να την «κουμπώσω» πανεύκολα στην επιτοίχια βάση στήριξης, ενώ αν δεν επιθυμείς να την «καδράρεις», μπορείς να πάρεις μια βάση σε σχήμα καβαλέτου –είπαμε, η Samsung QLED είναι έργο τέχνης.

samsung qled samsungs latest television acronym explained

 Και επειδή αρκετούς εφιάλτες δημιουργεί ο Λιντς, έπρεπε τουλάχιστον να απαλλαγώ από άλλους: τα καλώδια. Πλέον ένα -ναι ένα!- σχεδόν αόρατο οπτικό καλώδιο αρκεί για όλα τα περιφερειακά, που συνδέονται αρκετά μακριά από την TV, κρυμμένα στο επιπλάκι τους.

Όλα αυτά τα χρόνια η οικιακή τεχνολογία προσπαθεί γίνεται το μέσο ώστε να καθίσταται η τέχνη όλο και πιο προσιτή μέσα από καλύτερες οθόνες, υψηλότερη ανάλυση και ευκρίνεια, καλύτερα περιφερειακά. Μικρές-μικρές νίκες για ένα ομορφότερο κόσμο.

Η Samsung QLED TV πάει ένα βήμα παραπέρα, φέρνει την τέχνη προσφέροντας πρώτα η ίδια τέχνη.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved