Το «Emerald City» φιλοξενεί πολλή αλήθεια μέσα στο παραμύθι του

Είδαμε αποκλειστικά τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας σειράς της COSMOTE TV και καταλάβαμε γιατί ο Μάγος του Οζ θα είναι πάντα επίκαιρος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Μάγος του Οζ» επανέρχεται στο προσκήνιο της μαζικής κουλτούρας. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα από τα πιο δημοφιλή παιδικά μυθιστορήματα που έχει αφήσει πολύ βαθύ αποτύπωμα στις τέχνες. Το 1973, για παράδειγμα, κυκλοφορεί ένας από τους πιο επιδραστικούς δίσκους στην ιστορία της pop και της rock μουσικής, το «Goodbye yellow brick road» του Έλτον Τζον, με το χαρακτηριστικό εξώφυλλο στο οποίο ο ίδιος κάνει το πρώτο βήμα πάνω σε ένα δρόμο φτιαγμένο από κίτρινα τούβλα.

Η έμπνευση για τον τίτλο και το εικαστικό προήλθε από την κινηματογραφική μεταφορά του «Μάγου του Οζ» το 1939, η οποία ήταν η πρώτη απόπειρα έγχρωμης «οπτικοποίησης» του κόσμου που έχτισε ο συγγραφέας Φρανκ Μπάουμ στις σελίδες του ομότιτλου μυθιστορήματος που κυκλοφόρησε το 1900.

Την ιστορία του Οζ λοιπόν τη συναντάμε πολύ συχνά, άλλοτε ως έμμεση αναφορά και άλλοτε ως βασικό αφηγηματικό μοτίβο.Σε αυτή τελευταία περίπτωση ανήκει η νέα του NBC Universal, «Emerald City» που κάνει πρεμιέρα το Σάββατο (7/1) και θα έχεις την ευκαιρία να την παρακολουθείς αποκλειστικά κάθε Σάββατο στo COSMOTE CINENA 4 HD.

Ήδη ο τίτλος παραπέμπει στην πόλη όπου ζούσε ο Μάγος του Οζ. Ωστόσο, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία ακόμα μεταφορά. Ξέχνα τα χρώματα, την αφελή Ντόροθυ και τους χαρωπούς συντρόφους της. Το παραμύθι γίνεται σκοτεινό. Η Ντόροθυ (Άντρια Αριόνα) δεν είναι μια ανέμελη πιτσιρίκα, αλλά μια 30άρα εσωστρεφής γιατρός. Ο Μάγος (εδώ θα βρεις τον πάντα συμπαθή Βίσεντ Ντ’ Ονόφριο) μοιάζει με έναν συγκεντρωτικό και εξουσιομανή κυβερνήτη με ιδιαίτερη αδυναμία σε μακιαβελικές τεχνικές.

NUP 172062 02501

Αν προσθέσεις σε όλα αυτά τη γενικότερη σκοτεινιά της φωτογραφίας, τις νύξεις για ένα πολυετή και αιμοβόρο θρησκευτικό (και όχι μόνο) πόλεμο ανάμεσα σε μάγους και μάγισσες, τις αυστηρές ποινές σε όσους παραβαίνουν τους νέους νόμους, τους ερειπωμένους και απαγορευμένους ναούς και ίσως το πιο χαρακτηριστικό όλων, ότι ο κίτρινος δρόμος που ακολουθεί η Ντόροθυ δεν είναι στρωμένος με κίτρινα τούβλα αλλά με όπιο, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι το παραμύθι έχει περάσει σε φάση ενηλικίωσης. Το ρομαντικό στοιχείο υπάρχει, αλλά πλαισιώνεται από τις απαραίτητες επικές πινελιές, που περιλαμβάνει ξεπεσμένους και μη ιππότες, στοιχειά και απειλητικά μυθικά τέρατα.

Στα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς, που το Ratpack.gr είχε τη χαρά να παρακολουθήσει αποκλειστικά, αποκρυπτογραφούμε σιγά-σιγά αυτό νέο σκοτεινό κόσμο της χώρας του Οζ. Ο κόσμος αυτός βρίσκεται σε μια «μετεμφυλιακή» φάση, με ξεκάθαρους νικητές (μάγους) και χαμένους (μάγισσες), χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι τελευταίες έχουν πάψει να διεκδικούν όσα τους αναλογούν. Και την ώρα που η «καρδιά» της χώρας, η Emerald City, ετοιμάζεται να μπει σε μια νέα φάση ακμής, όσοι ζουν στην περιφέρεια αναμετρώνται με την απώλεια, το φόβο και την καχυποψία. Γι αυτούς, δεν είναι αυτονόητο ποια είναι η σωστή πλευρά με την οποία πρέπει να ταχθούν.

Φυσικά τίποτα δεν θυμίζει παραμύθι. Η Ντόροθυ από πολύ νωρίς αντιλαμβάνεται ότι για να επιβιώσει κυριολεκτικά σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να εμπιστευτεί ανθρώπους που δεν γνωρίζει, να μηχανευτεί δόλια τεχνάσματα και κυρίως να επαναπροσδιορίσει τον κώδικα ηθικής της, ο οποίος στα δύο πρώτα επεισόδια λειτουργεί -και δικαιολογημένα- ως αξιόπιστη πυξίδα.

NUP 171927 0712γφγφδφγδ

Έχει ενδιαφέρον που η Αμερικανική τηλεόραση κοιτάζει στο παρελθόν και ξαναφέρνει στην επιφάνεια μια διαχρονική, αγαπημένη ιστορία. Είναι σαν να κάνει μια στροφή «στα βασικά», σε αυτά που σε μεγάλο βαθμό διαμόρφωσαν αυτό αποκαλούμε «βιομηχανία θεάματος». Ας μην ξεχνάμε ότι η πιο χαρακτηριστική Ντόροθυ ήταν η Τζούντι Γκάρλαντ (πρωταγωνίστρια σε εκείνη την ταινία του 1939), ίσως το πρώτο pop icon του δυτικού σινεμά με τους όρους που το καταλαβαίνουμε την έννοια σήμερα.

Έχει ενδιαφέρον που ποντάρει σε μια ενήλικη ιστορία για ένα κορίτσι που αρχίζει ένα ταξίδι σε μια άγνωστη, διαχασμένη και φοβισμένη χώρα, στη διάρκεια του οποίου θα ανακαλύψει ποια πραγματικά είναι ίδια. Εξάλλου, ο δρόμος με τα κίτρινα τούβλα αυτό ακριβώς το συμβολισμό είχε και στο μυθιστόρημα του Μπάουμ: ήταν ο δρόμος που οδηγούσε στα όνειρα και στις επιδιώξεις, δηλαδή εκεί όπου βρίσκονται οι απαντήσεις που ψάχνεις.

Και, ναι, έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες απαντήσεις ψάχνει η Αμερική σε μια καινούργια εποχή που ανατέλλει μετά την εκλογή του Τραμπ στο προεδρικό αξίωμα και ενώ δείχνει προς τα έξω ότι είναι πιο διχασμένη από ποτέ. Κάποιες από αυτές τις απαντήσεις είναι βέβαιο ότι αφορούν και εμάς. Τη δική μας κοινωνία, τη δική μας πραγματικότητα και τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Το «Emerald City» κάνει πρεμιέρα στην COSMOTE TV, το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017, αμέσως μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Αμερική. Θα προβάλλεται κάθε Σάββατο βράδυ στις 23.00, στο COSMOTE CINEMA 4HD. Θα είναι επίσης διαθέσιμο on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved