5 ντοκιμαντέρ για να γυρίσεις σοφότερος μετά από το τριήμερο

  Το Ratpack νοιάζεται για την αφεντιά σου.

Εχεις πήξει σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες και θέλεις να δεις κάτι άλλο. Πιο σοβαρό. Διαφορετικό. Κάτι που να εφάπτεται με όλα όσα σε χαρακτηρίζουν σαν άνθρωπο. Τα 5 παρακάτω ντοκιμαντέρ που έχουμε επιλέξει, έχουν μία συγκεκριμένη ισορροπία ώστε να απευθύνονται στα περισσότερα γούστα. Το σημαντικότερο; Έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν.

Ελπίζουμε να σου κρατήσουν καλή παρέα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

  

1. India’s Daughter

Το 2012 η κοινή γνώμη συγκλονίζεται από τον ομαδικό βιασμό της 23χρονης Jyoti Singh μέσα σε λεωφορείο. Δύο ημέρες αργότερα και ενώ βρίσκεται στο νοσοκομείο, ενδίδει στα τραύματα της. Από εκείνη την στιγμή και μετά, ξεκινάει ένας κοινωνικός αναβρασμός στην Ινδία, που σύντομα γίνεται viral σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι περισσότερες υποθέσεις βιασμού στη χώρα, όχι απλά δεν ερευνούνται από την  αστυνομία αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες ο βιασμός λειτουργεί και σαν πρακτική σε απομονωμένες περιοχές στην επαρχία. Το ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτη και ακτιβίστριας Leslee Udwin, περιλαμβάνει συνεντεύξεις με την οικογένεια και τα πρόσωπα κλειδιά της υπόθεσης, δείχνοντας πως ο βιασμός σε κάποιες χώρες δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας.

 

2. The Irish Pub

Σε πιο ανάλαφρο κλίμα, τοποθετείται το Irish Pub, που αν και παραγωγή του 2013 κάνει επιτέλους την εμφάνισή του στο Netflix με σκοπό να μιλήσει στην καρδιά του κάθε μπυρόβιου. Όλοι τα έχουμε πιει στις Ιρλανδικές pubs, αλλά εκτός από το σερβίρισμα των ποτών υπάρχει μία ολόκληρη ιστορία πίσω από την δημιουργία τους. Ιστορία που φέρνει στο προσκήνιο την Κέλτικη κουλτούρα, τα Ιρλανδικά έθιμα αλλά και τον Εμφύλιο Πόλεμο. Με συνεντεύξεις ιδιοκτητών και φωτογραφία που φτάνει από το Δουβλίνο μέχρι το Λίμερικ, το Irish Pub είναι ένα εναλλακτικό μάθημα ιστορίας. Που αξίζει να το δεις.

 

3. Τhe Toys That Made Us

Ιδανικό για όλους όσοι θέλουν να βυθιστούν στη νοσταλγία. Αν είσαι κοντά στα 30, θα ξέρεις πως η γενιά σου είδε τα περισσότερα παιχνίδια από οποιαδήποτε άλλη. Κάποια είναι ίσως ξεχασμένα στις ντουλάπες σου μέχρι σήμερα. Από G.I. Joe και Playmobil μέχρι He-Man. Ποια είναι όμως η ιστορία τους; Αυτό ακριβώς περιγράφει και το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ του Netflix, που ανατρέχει στα πρωτότυπα σχέδια των παιχνιδιών και την ιστορία που τα οδήγησε στην ποπ κουλτούρα και την ζωή μας. Πριν τα αγαπήσουμε, κάποιοι κατάφεραν να δουν ότι θα καταφέρουν να μας κερδίσουν. Και αυτή είναι η υπέροχη ιστορία τους.

Τα θρίλερ που πρέπει να δεις οπωσδήποτε φέτος.

 

4. What Happened, Miss Simone?

Χωρίς την Nina Simone, όχι μόνο δεν θα υπήρχε ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικής, αλλά δεν θα είχαν επηρεαστεί άλλοι τόσοι καλλιτέχνες. Για όλους εμάς, ήταν ένα μοναδικό φαινόμενο. Για τους ανθρώπους των λόμπι και των θέσεων ισχύος, ήταν πρόβλημα. Γιατί η Nina Simone ήθελε πολλά περισσότερα από μία καριέρα. Ήθελε ισότητα, ήθελε ειρήνη, ήθελε αναγνώριση για τα δεινά της Αφρικανικής φυλής. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, κάποιοι άνθρωποι της κήρυξαν πόλεμο. Ακόμα και δικοί της. Σε ένα μουσικό ταξίδι που εξελίσσεται σε φωνή επανάστασης, η Liz Garbus μας παρουσιάζει τις πτυχές της Simone που δεν μάθαμε ποτέ.

 

5. Wormwood

Ένας επιστήμονας βρίσκεται νεκρός στη Νέα Υόρκη ενώ εργάζεται για την CIA. Τα τρία παιδιά του και η γυναίκα του ενημερώνονται από την Υπηρεσία πως μάλλον πρόκειται για αυτοκτονία και τους ζητείται να μην ψάξουν περαιτέρω το θέμα καθότι πρόκειται για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Αυτή είναι η πραγματική ιστορία του Frank Olson, που μέχρι και σήμερα η CIA αρνείται να δώσει πληροφορίες για το «ατύχημα» του. Το ντοκιμαντέρ του Errol Morris κάνει μία βουτιά σε μία από τις πρώτες μεταπολεμικές  υποθέσεις συνομωσίας και μας βάζει στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών χωρίς υπερβολές και θεωρίες. Πρόκειται για γεγονότα που δείχνουν έναν άλλο κόσμο πίσω από το χαμογελαστό πρόσωπο των κυβερνήσεων των ΗΠΑ.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved