Οι 5 κλασικές ταινίες που θα σου ομορφύνουν τα Χριστούγεννα

Να αφήσουμε λίγο τις περιπέτειες και να πάμε στα παραδοσιακά;

Η οικογένεια μαζεύτηκε, φάγατε παρέα, στουμπώσατε και η μέρα τελειώνει. Όρεξη για να κάνετε βολτίτσα υπάρχει αλλά όπως τα είπε ήδη ο Χρήστου, δεν υπάρχει λόγος να βγεις Χριστούγεννα. Δεν πειράζει όμως. Σήμερα είναι ημέρα για ταινία.

Επειδή όμως είναι καιρός να κόψεις λίγο τα Home Alone και τα Die Hard, σου δίνω στο πιάτο τις 5 κλασικότερες ταινίες προκειμένου να αποχαιρετήσεις τη σημερινή ημέρα όπως της αρμόζει.

Ιδού…

 

1. Το Πνεύμα των Χριστουγέννων (1938)

Θα σε ξεκινήσω με τα βασικά. Γενικώς δεν νοείται ημέρα σαν τη σημερινή χωρίς «Το Πνεύμα των Χριστουγέννων» του Καρόλου Ντίκενς. Σε όποια version και αν τη δεις. Είτε αυτή είναι με Σκρουτζ ΜακΝτάκ και πνεύμα των μελλοντικών Χριστουγέννων τον Μπλακ Πιτ με κοιλάρα και πουράκλα, είτε με τον Κέρμιτ του Μάπετ Σόου σε ρόλο Μπομπ Κράτσιτ, ή έστω με τον γερασμένο 3D κινούμενων σχεδίων Τζιμ Κάρεϊ στο ρόλο του Εμπενίζερ Σκρουτζ.

Επειδή όμως πρέπει να διαλέξουμε, θα σε πάω πίσω στο 1938, σε μια από τις πρώτες μεταφορές της κλασικής χριστουγεννιάτικης ιστορίας στη μεγάλη οθόνη. Στο κλασικό φιλμ με πρωταγωνιστή τον Ρέτζιναλντ Όουεν. Έναν πραγματικά αγνώριστο Ρέτζιναλντ Όουεν ο οποίος από το trailer και μόνο σε κάνει να λατρέψεις τον τσιφούτη τον Χριστουγέννων. Μπορείς να του αντισταθείς;

 

2. Trading Places (1983)

Η ζωή του Λούις Γουίνθορπ  (Νταν Άκροϊντ) μοιάζει με όνειρο.  Διευθύνων σύμβουλος πανίσχυρης εταιρίας, ζάμπλουτος και έχοντας τη γυναίκα των ονείρων του. Τι άλλο να ζητήσει; Δυστυχώς όμως για τον ίδιο λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα γίνεται μέρος ενός περίεργου πειράματος.

Προκειμένου να ανακαλύψουν αν όντως μπορεί ένας τύπος από το πουθενά να αναλάβει τις ευθύνες μιας επιχείρησης κολοσσού, οι εργοδότες του τον αλλάζουν θέση με έναν… άστεγο, τον Μπίλι Βάλενταϊν (Έντι Μέρφι). Και από εκεί κι έπειτα γίνεται το έλα να δεις. Η επιθυμία του Γουίνθορπ να ξαναβρεί τη ζωή του σε συνδυασμό με την παρουσία του Μέρφι την εποχή που μεσουρανούσε κάνουν τη χριστουγεννιάτικη αυτή τραγωδία πιο κωμική… πεθαίνεις.

 

 

 

3. Α Miracle on 34th Street

Και αν για τον κύριο Γουίνθορπ ήρθαν τα πάνω κάτω χωρίς να το ξέρει, τι να πει και ο Κρις Κρίνγκλ –a.k.a. Έντμουντ Γκουέν που θα περνούσε γιορτές στη φυλακή επειδή ήταν καλός… Άι Βασίλης; Και ποιος ήταν ο τρόπος για να τη γλιτώσει; Τίποτα δύσκολο, κάτι πολύ απλό. Να αποδείξει στο δικαστήριο ότι είναι ο αληθινός Άι Βασίλης. Ευκολάκι ε;

Κι όμως στο «Miracle on 34th Street» όλα μπορούν να συμβούν. Είναι ίσως η απόλυτη ταινία Χριστουγέννων. Διότι δεν είναι απλώς ένα φιλμ για έναν γλυκανάλατο Santa που μίλησε στην καρδιά των συνανθρώπων του. Είναι για να θυμίζει σε όλους μας πως μέρες σαν και αυτές τα πάντα είναι πιθανά, φτάνει να το πιστεύεις.

 

4. Πολίτης Κέιν

Χριστουγεννιάτικη δεν τη λες. Κάποιον Άι Βασίλη μέσα δεν θα δεις. Ωστόσο η κατά τεκμήριο καλύτερη ταινία όλων των εποχών είναι ένα… πιάτο που σερβίρεται υπέροχα στην οθόνη σου μετά τη γαλοπούλα της ημέρας.  

Για τον Όρσον Γουέλς δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Είναι ένας μύθος του κινηματογράφου. Δεν εξηγείται αλλιώς που στο ντεμπούτο του ως ηθοποιός ανέλαβε τον κάτι παραπάνω από απαιτητικό ρόλο του Τσαρλς Φόστερ Κέιν, του άρχοντα του αμερικάνικου Τύπου και έγραψε ιστορία.

Πείτε το βαρετό, κράξτε το όσο θέλετε, το ιστορικό φιλμ του ’41 έχει όλα εκείνα τα συστατικά να σε βάλει στη θέση και τις σκέψεις ενός σαρδόνιου ανθρώπου που είχε όλες τις ΗΠΑ στο τσεπάκι του και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτές τις πράξεις.

 

 

 

 

5. It’s a Wonderful Life

Ο Τζορτζ Μπέιλι (Τζέιμς Στιούαρτ) ήθελε να ταξιδέψει και να σπουδάσει αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ. Πλέον είναι λαμπρός επιχειρηματίας ωστόσο την μέρα της παραμονής των Χριστουγέννων ένα λάθος του θείου του είναι αρκετά πιθανό να του κοστίσει την εταιρεία και την ελευθερία του.

Σκεπτόμενος την οικογένειά του ο Τζορτζ παίρνει φόρα για να... αυτοκτονήσει ωστόσο στην πορεία τον προλαβαίνει ο άγγελος Κλάρενς και μέσα από καταστάσεις του φανερώνει πόσο χρήσιμος είναι για τους συνανθρώπους του και πόσο κόσμο πρόκειται να βλάψει η αυτοκτονία του.

 


©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved