Πως οργανώνεται μία πολεμική χορογραφία στο σινεμά;

Οι τέχνες που μετατρέπουν τους ηθοποιούς στους action heroes που αγαπήσαμε.

Αν δεν υπήρχαν οι πολεμικές τέχνες, οι action ταινίες δεν θα είχαν  την ίδια αίγλη. Και το να μπορέσεις να δημιουργήσεις κάτι φαντασμαγορικό για το κοινό και συνάμα πρακτικό για τον ρόλο, είναι πιο δύσκολο απ' ότι φαντάζεσαι. Είναι ακριβώς εκεί που οι χορογράφοι των πολεμικών τεχνών, έρχονται για να δώσουν στην ταινία τον δυναμισμό της.

Θυμηθήκαμε 5 κορυφαίες action ταινίες όπου οι πολεμικές τέχνες έχουν την τιμητική τους και παρουσιάζουμε το αληθινό στυλ που χρησιμοποιήσαν οι πρωταγωνιστές πίσω από την χορογραφία. Γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο.

 

1. Τaken (Nagasu Do)

taken 2 liam neeson

To ωραιότερο με την ταινία του Luc Besson, είναι πως ο Neeson δεν περίμενε ποτέ να του ζητηθεί να κάνει άλλες δύο ταινίες. Διάβασε το σενάριο και σκέφτηκε τις διακοπές που θα έκανε στο Παρίσι (όπου έγιναν τα γυρίσματα) και την προπόνηση πάνω στις πολεμικές τέχνες. Τελικά έγινε action hero στα 60 του και έκανε συστηματικές προπονήσεις πάνω σε ένα ιδιαίτερο στυλ που ονομάζεται Nagasu Do. Είναι  η πολεμική τέχνη του πρώην βαθμοφόρου των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων Mick Gould, που περιέχει κινήσεις από Judo, Aikido και Ju Jitsu. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει κάθε κίνηση για κάθε μέρος του σώματος, ώστε να μην βρίσκεσαι ποτέ εκτεθειμένος. Και θυμάσαι τι ξύλο έριξε ο Liam, σωστά;

 


2. Τhe Matrix Trilogy (Kung Fu/Wing Chun)

Matrix Kung FU

Πες ό,τι θες για τις υποκριτικές ικανότητες του Keanu Reeves, αλλά όλοι οι χορογράφοι έχουν να λένε πως είναι από τους «μαθητές» που ξέρουν να αφομοιώνουν τις πολεμικές τέχνες. Οι Keanu Reeves, Lawrence Fishburne και Carrie-Anne Moss, είχαν μόλις 4 μήνες για να μάθουν τις βασικές στάσεις στα 5 ζώα του Kung Fu, υπό την καθοδήγηση του Yuen Woo-ping, ενός από τους μεγαλύτερους χορογράφους στις ταινίες πολεμικών τεχνών  - υπήρξε και μαθητής του Ip Man. Εκτός από την μάχη με τον  Μorpheus  που εμφανίζονται πολλά και διάφορα πολεμικά στυλ (από karate μέχρι Jeet Kune Do και Aikido), στις ταινίες χρησιμοποιείται κυρίως Kung Fu και Wing Chun. Θυμάσαι αυτή τη σκηνή;

 

 

Για πες, με πόση άνεση ξαναβλέπεις σήμερα το Τerminator;

 

3. John Wick (Sambo/Judo)

Top 5 John Wick Fight Scenes KungFu Kingdom 770x472

Όταν η παραγωγή ενημέρωσε τον Jonathan Eusebio πως πρέπει να βρει ένα νέο πολεμικό στυλ για τον Keanu Reeves, κατέφυγε σε μία λύση που θα χρησιμοποιούσε ένας πληρωμένος δολοφόνος. Θανατηφόρα χτυπήματα, κλειδώματα και πάρα πολλές λαβές. Ο Eusebio υπήρξε μαθητής (μεταξύ άλλων) και του Dan Inosanto, μαθητή του θρυλικού Bruce Lee. Έχοντας 63 ταινίες στο δυναμικό του, ο Eusebio βασίστηκε στο Judo και στο Sambo, το πολεμικό στυλ του Κόκκινου Στρατού της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που περιλάμβανε από κλωτσιές και γροθιές, μέχρι χτυπήματα με το κεφάλι και σπάσιμο κλειδώσεων σε χέρια και πόδια. Έκανε καλή δουλειά πάντως.

 


4. The Bourne series (Jeet Kune Do / Kali)

jason bourne fight

Πολλοί κάνουν το λάθος να θεωρούν ότι ο Μatt Damon αξιοποιεί τεχνικές Krav Maga ενώ ισοπεδώνει τον ένα εχθρό μέχρι τον άλλο. Παρότι στην χορογραφία των σκηνών μάχης θα μπορούσε εύλογα κανείς να πιστέψει πως ο Bourne χρησιμοποιεί  την Ισραηλιτική τέχνη, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για έναν συνδυασμό του Φιλιππινέζικου Kali (που χρησιμοποιεί και όπλα) και του Jeet Kune Do του Bruce Lee – όπου το δεύτερο έχει ως βάση το Wing Chun παραδίδοντας καταστροφικά χτυπήματα. Ο Jeff Imada, γνωστός για τις γνώσεις του στα παραπάνω πολεμικά στυλ, είναι ο άνθρωπος που έχει εκπαιδεύσει τον Damon σε όλες τις ταινίες Bourne. Και τα κατάφερε μια χαρά.

 

 

5. Batman Begins (Keysi Fighting Method)

Batman fighting2

Κανείς δεν ξεχνάει την κορυφαία εμφάνιση του Christian Bale στο πρώτο Batman του Christopher Nolan, όπου καλέστηκε να βάλει τουλάχιστον 15 κιλά μυικής μάζας για τις ανάγκες του  όλου. Ο Nolan όμως δεν ψάχτηκε μόνο στην εμφάνιση του ήρωα, αλλά και στις τακτικές αντιμετώπισης των εχθρών του. Γνωρίζοντας ότι ο Batman είχε το σήμα κατατεθέν του να κατατροπώνει πολλούς αντιπάλους μαζί εύκολα και γρήγορα, οι παραγωγοί έψαξαν για ένα πολεμικό στυλ που να προσφέρει κίνηση σε όλο το κορμί. Το βρήκαν στο Keysi. Γεννημένο στις Ισπανόφωνες γειτονιές της δεκαετίας του ’50, εμπλουτίστηκε από τους Andy Norman και Justo Dieguez για να φτάσει στη σημερινή μορφή. Στο Keysi δουλεύει ολόκληρο το σώμα. Από τα χέρια και τα πόδια μέχρι και το ίδιο το κεφάλι, με το σώμα να κινείται όπως ένας μοχλός. Και ήταν καταστροφικό στα χέρια του Batman.

 
 
 

6. Extraction (Boxing, Judo, Krav Maga)

tyler22

Το πιο βολικό στην περίπτωση του Chris Hemsworth, είναι ότι λόγω της σχέσης του με την γυμναστική μπορούσε ο ίδιος να ρυθμίσει τις προπονήσεις του. Μέσα στην καθημερινή ρουτίνα της προπόνησης πρόσθεσε και το box, ενώ για τις ανάγκες του ρόλου έκανε επίσης krav maga και judo. Είναι άλλωστε και ο λόγος που τον είδαμε να κάνει αρκετά takedowns αλλά και μάχες με μαχαίρια. Και τα κατάφερε μια χαρά.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved