Είναι το Young Pope το αλάθητο που ψάχνει ο Jude Law;

Σήμερα σκάει στην οθόνη μας ο πιο ανίερος Πάπας δια χειρός Σορεντίνο.

Η φετινή 28η Οκτωβρίου δεν είναι μόνο μία ημέρα εθνικής υπερηφάνειας. Είναι μία ημέρα προσευχής και κατάνυξης, καθότι υποδεχόμαστε μία από τις πιο πολυαναμενόμενες τηλεοπτικές σειρές του HBO: το «Young Pope» που θα προβληθεί αποκλειστικά στους δέκτες μας από τον ΟΤΕ TV και που θα ντύσει τον Jude Law με τα άμφια του Ποντίφικα. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή την φορά, περιμένουμε από τον Άγγλο ηθοποιό να κάνει την υπέρβαση. Όχι μόνο επειδή ο Paolo Sorrentino είναι ένας απαιτητικός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, αλλά κυρίως επειδή ο Jude -όσον αφορά τους ρόλους του- μαζί με τις χαρές μας έχει χαρίσει και κάμποσες λύπες. 
 The Young Pope

O ηθοποιός που θέλουμε να ξεχωρίζει

Γιατί η αλήθεια είναι πως ο Jude Law είναι μία αμφιλεγόμενη περίπτωση ηθοποιού. Την ίδια στιγμή που έχει πρωταγωνιστήσει σε μερικές από τις πιο ατμοσφαιρικές ταινίες που έχουν περάσει από την μεγάλη οθόνη, έχει κάνει συνάμα και μερικές πολύ κακές επιλογές. Επιλογές που άνθρωποι του δικού του βεληνεκούς, θα έπρεπε να είχαν απορρίψει. Όταν έχεις συμμετάσχει σε ταινίες  όπως τα  «Η ταραγμένη ζωή του Όσκαρ Γουάιλντ», «Επιστροφή στο Cold Mountain» ή το  «Εχθρός προ των Πυλών», το κοινό σου περιμένει να κάνεις πράγματα που δεν θα περιλαμβάνουν το «Sky Captain» ή τα άνευ ουσίας «Σέρλοκ Χολμς». Θέλει να είσαι ο ηθοποιός που θα πάει τους ρόλους του ένα βήμα πιο πέρα από τα προκαθορισμένα, ακόμη και αν οι ρόλοι αυτοί δεν έχουν θέση στην κλασσική συνταγή σεναρίων που ακολουθεί το Hollywood. Όπως η ανέλπιστα υπέροχη εμφάνιση του στο «Σλουθ», την κινηματογραφική μεταφορά του εμβληματικού θεατρικού του Schaffer στη μεγάλη οθόνη, με τον μοναδικό Michael Caine στο πλευρό του.  

judelaw

Ο Law έχει περάσει πολλά τέτοια κινηματογραφικά σκαμπανεβάσματα. Άνθρωποι από τα κοντινό του περιβάλλον έχουν αναφέρει κατά καιρούς πως ένας από τους λόγους για τις κακές επιλογές του στις ταινίες, ήταν και η χρόνια κατάθλιψη που αντιμετώπιζε. Ο Law μπορεί στις αρχές του 2000 να είχε κάνει κάποιες εξαιρετικές επιλογές, αλλά ο χωρισμός του με την τότε αρραβωνιαστικιά του, Sienna Miller, του κόστισε περισσότερο απ' ότι υπολόγιζε. Πόσο μάλλον από την στιγμή που αναγνώριζε πως ήταν ο υπαίτιους του χωρισμού, εξαιτίας της παράλληλης σχέσης που διατηρούσε με την νταντά των παιδιών του. Παρότι δεν χάθηκε ποτέ από το στερέωμα του Hollywood, ο Law δεν κατάφερε ποτέ να ξεφορτωθεί αυτή την σφραγίδα των κακών επιλογών του. Να κάνει δηλαδή ένα μία ταινία που θα τον επαναπροσδιορίσει στο κοινό, βγάζοντας από πάνω του τα λάθη του παρελθόντος. Ο Law δεν έχει στη λίστα του ένα «Άρωμα Γυναίκας». Δεν έχει  ένα «Χορεύοντας με τους Λύκους». Δεν έχει καν ένα «Matrix». Έχει έναν «Ταλαντούχο Κύριο Ρίπλεϊ» που ακόμη και εκεί, τον επισκιάζουν οι Matt Damon, Cate Blanchett και Philippe Seymour Hoffman. Και ίσως το «Young Pope» να είναι η λύση στο πρόβλημα του.

judd law pope costume

Το μεγάλο στοίχημα του ΗΒΟ

Στη πρώτη τηλεοπτική δουλειά του Paolo Sorrentino -που αποτελεί στοίχημα τόσο για τον ίδιο όσο και για το HBO- ο Law υποδύεται τον Καρδινάλιο Belardo, ένα νέο σε ηλικία Πάπα,  ο οποίος είναι παράλληλα και ο πρώτος Αμερικανός που λαμβάνει το υπέρτατο αξίωμα της Καθολικής Εκκλησίας. Ο Belardo επιλέγει το όνομα Πίος 13ος και αποδεικνύεται πιο συντηρητικός απ’ ότι περίμεναν οι Καρδινάλιοι και γίνεται γνωστός για τις ιδιοτροπίες του στο πρωινό, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις ηλικιωμένες καλόγριες, αλλά και την μακιαβελικό τρόπο που αντιμετωπίζει όσους ελπίζουν να τον μετατρέψουν σε μαριονέτα. Σε ένα σημείο, θα μπορούσε κανείς να συγκρίνει τον χαρακτήρα του ρόλου του και εκείνον του Jeremy Irons στην τηλεοπτική σειρά «Borgias», όπου υποδυόταν τον πάπα Αλέξανδρο.  Το καστ πλαισιώνει ο James Cromwell που εκτελεί χρέη μέντορα του Jude Law και αποτελεί τον άνθρωπο που τον οδήγησε στην εξουσία, η Diane Keaton που υποδύεται την προσωπική βοηθό του νέου Πάπα (σ.σ: μαθαίνουμε πως είναι και η γυναίκα που τον ανέθρεψε καθώς ήταν ορφανός) και ο Silvio Orlando στον ρόλο του υπ’ αριθμόν ένα εχθρού του νέου πάπα, του Καρδινάλιου Voiello.

Το trailer φαίνεται πολλά υποσχόμενο,  οι κριτικοί στην Αμερική, το ονομάζουν ήδη ως το «επόμενο Game of Thrones» και θα μας κρατήσει συντροφιά μέσα από το OTE TV για δέκα επεισόδια. Εκτός από μία σειρά που ευελπιστούμε να κολλήσουμε, θέλουμε κυρίως να είναι ο Jude Law που θα «κολλήσει» με τον ρόλο. Θέλουμε να κάνει μία τόσο καλή εμφάνιση, που να συνδέσει το όνομα του με τον ρόλο. Να κάνει τον Jeremy Irons να φανεί λίγος και να δώσει ένα πραγματικό ρεσιτάλ υποκριτικής, εκμεταλλευόμενος  την αισθητική και την δημιουργικότητα του Paolo Sorrentino.

TYP103 102815 GF0003

Είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία του Jude Law, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ ξανά το «mea culpa».



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved