Το The Americans φέρνει την αθόρυβη ένταση του Ψυχρού Πολέμου στην οθόνη σου

Πρεμιέρα του 5ου κύκλου σήμερα για το ζεύγος Jennings.

Αν έχεις γνωρίσει το μεγαλείο του Americans, της πιο ρεαλιστικής κατασκοπικής σειράς, θα γνωρίζεις ότι σήμερα είναι και η πρεμιέρα της 5ης σεζόν.  Αν πάλι δεν έχει τύχει ποτέ να το δεις και κουράζεσαι στην ιδέα ότι πρέπει να ξεκινήσεις μία σειρά που θα μπει τώρα στον πέμπτο της κύκλο, να σε ενημερώσουμε ότι κινδυνεύεις να χάσεις ένα από τα καλύτερα σώου που έχουμε δει ποτέ στην τηλεόραση.

the americans greek subs

Το Americans, το οποίο κάθε χρονιά σαρώνει τα τηλεοπτικά βραβεία, περιγράφει την ζωή ενός ζευγαριού στην Αμερική, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι κατάσκοποι της Σοβιετικής Ένωσης. Όμως δεν μιλάμε για μία σειρά που προσπαθεί να βαδίσει στα χνάρια των ταινιών του James Bond. Δεν υπάρχουν βαρύγδουπες ατάκες, ακριβά ρολόγια και Aston Martin. Υπάρχει μόνο ο Ψυχρός Πόλεμος, σε μία Αμερική της δεκαετίας του '80 που αντιμετωπίζει τα σαμποτάζ και τις δολιοφθορές των Σοβιετικών κατασκόπων. Ο Matthew Rhys και η Keri Russell θα μπορούσαν να είναι οι γείτονές σου.  Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Που τα παιδιά τους μεγαλώνουν σαν «αμερικανάκια», που γευματίζουν με τον πράκτορα του FBI που μένει στο απέναντι σπίτι και που έχουν ως βιτρίνα ένα τουριστικό γραφείο για τις επιχειρήσεις σους. Και μετά, υπάρχει η άλλη ζωή. Εκείνη του κατασκόπου.

rs 18857 20140521 americans x1800 1400693623

Ο σεναριογράφος και κεντρικός παραγωγός της σειράς, Joe Weisberg, υπήρξε πράκτορας της CIA. Μέσα στην σειρά εμφανίζονται στιγμιότυπα τα οποία είτε έζησε, είτε του διηγήθηκαν συνάδελφοι του. Υπάρχει ένα εξαιρετικό πάντρεμα ανάμεσα στη δράση και το κατασκοπικό σενάριο, που θα σε κάνει να νομίζεις ότι βλέπεις κάτι ανάμεσα σε ιστορίες του John le Carré και ταινίες του Antoine Fuqua.

Υπάρχει ωμή βία, σκληρές σκηνές σεξ,  πολύ θανατικό και ψέματα, αλλά την ίδια στιγμή η πλοκή είναι αυτή που θα περίμενες από μία καλή κατασκοπική ταινία σαν τις παλιές της δεκαετίας του ’60. Παρακολουθήσεις, κωδικοποιημένα μηνύματα, κοριοί σε αυτοκίνητα και διαμερίσματα αλλά και πολλές μεταμφιέσεις που βοηθούν το ζευγάρι να εκτελέσει τις αποστολές χωρίς να αποκαλύψουν τις πραγματικές τους ταυτότητες.

07 the americans.w750.h560.2x

Την ίδια στιγμή ωστόσο, η σειρά κερδίζει και στο πιο δραματικό της. Σε αυτό που οι δύο κεντρικοί ήρωες πασχίζουν να κρατήσουν τις ισορροπίες. Που μετά από έναν φόνο καλούνται να βάλουν τα παιδιά τους για ύπνο ή να παραστούν σε ένα εργασιακό γεύμα. Ίσως γιατί τελικά ξέρουν πως δεν είναι ήρωες αλλά δύο τεράστιοι ψεύτες με πολλά μυστικά. Άνθρωποι-φαντάσματα. Που δηλώνουν πίστη στη Μητέρα Ρωσία αλλά που η ιδεολογία τους έρχεται σε σύγκρουση με την κοινωνία γύρω τους. Που αντιλαμβάνονται την ευθύνη της αποστολής τους, αλλά που την ίδια στιγμή γνωρίζουν όλο και καλύτερα του τι σημαίνει να είσαι οικογενειάρχης. Και αυτήν ακριβώς την προσωπική μάχη, ανάμεσα στον κατάσκοπο και τον γονιό που είναι κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας της δεκαετίας του 80, ο Weisberg καταφέρνει να την παρουσιάσει μοναδικά μέσα σε κάθε επεισόδιο.

the americans 303

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως όταν το Americans μας πρωτοσυστήθηκε το 2013, κατάφερε να παραμείνει όρθιο απέναντι στα δύο μεγαθήρια, Mad Men και Breaking Bad, κρατώντας το δικό του πιστό κοινό. Σήμερα, έχει προταθεί συνολικά για 10 Emmy, 2 Xρυσές Σφαίρες, 4 AFI και 14 Critic’s Choice Awards . Έχει ακόμα πολλά να προσφέρει και να σου δείξει την πραγματική πλευρά στην καθημερινότητα ενός κατασκόπου: Μία ζωή μέσα στο ψέμα, με μικρές νίκες που φροντίζουν να σε κρατούν ζωντανό. Ψυχικά και σωματικά.

Την συστήνουμε ανεπιφύλακτα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved