Τα μάτια ενός παιδιού «γκρεμίζουν» τον φράχτη στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

To έργο ενός street artist που έχει εμπεδώσει ότι η τέχνη είναι (και) πολιτικό σχόλιο.

Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος street artist που οι παρεμβάσεις του συγκροτούν ένα είδος πολιτικού σχολιασμού. Είναι ωστόσο από τους λίγους που ρεαλιστικά απαντά ότι «καμία έκφανση της τέχνης του δρόμου δεν είναι ικανή να αλλάξει από μόνη της τον κόσμο».

Ο λόγος για τον Γάλλο street artist JR, ο οποίος δεν ονειροβατεί πιστεύοντας ότι μπορεί να φέρει τον κόσμο τούμπα, αυτό όμως δεν τον αποτρέπει να «χτυπά» εκεί που ξέρει ότι θα ξεσηκώσει διάλογο. Γιατί όχι, και συνειδήσεις. 

Αυτό τουλάχιστον ευελπιστεί να καταφέρει μέσα από την τελευταία του δράση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού:

«Για τα μάτια ενός παιδιού που ψάχνει γη, γκρεμίζω ουρανούς, λυτρώνω μάνες και γιους», αναφέρει το φιλοπροσφυγικό low bap άσμα και το έργο του JR στην μεξικάνικη πλευρά του τείχους (έχει χτιστεί με αμερικανική πρωτοβουλία για να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές), φαίνεται πως κινείται στην ίδια ακριβώς λογική.

Για τη σημειολογία της υπόθεσης, ο JR ανέβασε τη συγκεκριμένη φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram την Τετάρτη, μία μόλις ημέρα μετά την γνωστοποίηση από την πλευρά Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), έναν νόμο από την εποχή της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα βάσει του οποίου οι ανήλικοι μετανάστες που έμπαιναν χωρίς χαρτιά στη χώρα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ένα χαρτί που τους προστάτευε από ενδεχόμενη απέλαση για μια (ανανεώσιμη) διετία.  



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved