Η Βαρκελώνη έχασε την ανεμελιά της

Ο Δημήτρης Κοντός μας δίνει τη γενική εικόνα, λίγο πριν το αποψινό παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα.

Η Βαρκελώνη ήταν εξ’ ορισμού η πόλη της ανεμελιάς και ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Η πόλη που παντρεύει το εναλλακτικό με το πρωτοπόρο και ένας τόπος που χωρά όλα τα έθνη, τις θρησκείες, τις γνώμες και τις καταβολές. Το τελευταίο δίμηνο, ωστόσο, όλα μοιάζουν να έχουν αλλάξει καθώς η ψυχολογία της πρωτεύουσας της Καταλονίας είναι θολή και γκρίζα και οι στιγμές της δεν φαντάζουν αυτές της ανεμελιάς που μας είχε συνηθίσει. Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Λα Ράμπλα τον Αύγουστο ήταν η αρχή, προτού έρθει η έκρηξη… ανεξαρτησίας σ’ ένα καζάνι που σιγόβραζε για χρόνια αλλά δεν ξεπερνούσε ποτέ τα τείχη της Βαρκελώνης.

Το τελευταίο διάστημα όλα αλλάζουν με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες και την Καταλονία να βρίσκεται ανάμεσα στις πολλές φωνές για τη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της και αυτές των ανθρώπων της που θεωρούν πως δεν έτοιμοι να αποσπαστούν από την υπόλοιπη Ισπανία. Δημοψήφισμα, επεισόδια, συγκρούσεις και διαφωνίες ακόμη και μέσα στις ίδιες τις οικογένειες είναι πλέον καθημερινά κρούσματα και φαινόμενα αυτής της κατάστασης, όπως μας αποκάλυψαν άνθρωποι που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στις καταλανικές αγκάλες.

tenor


Αδέρφια και γονείς «σφάζονται» για την επόμενη μέρα με τον Κάρλες Πουτζντεμόν (Πρόεδρος της Καταλονίας) να πατάει το φρένο στο 90' κερδίζοντας χρόνο απέναντι στον Μαριάνο Ραχόι (Πρωθυπουργός της Ισπανίας), αλλά να βλέπει το «πρόσωπο» του να γίνεται μέχρι και αντικείμενο χλεύης σε μεγάλη μερίδα του ιστορικού Τύπου της Ισπανίας.

Απόψε το βράδυ ο Παναθηναϊκός γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που εγκαινιάζει τη νέα τάξη πραγμάτων στη Βαρκελώνη (ακολουθεί ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο), άρα και εμείς το βράδυ θα γίνουμε οι πρώτοι δέκτες της άποψης αυτών που θα βρεθούν στο Παλαού Μπλαουγκράνα. Αναμένουμε εναγωνίως να δούμε αν οι Καταλανοί αρκεστούν στα συνθήματα περί Ανεξαρτησίας που φωνάζουν συμβολικά στο 17.14 (η χρονολογία της πτώσης της πόλης) ή θα έχουμε κάτι περισσότερο να πουν. Σίγουρα το αποψινό ματς για την πρεμιέρα της Ευρωλίγκας έχει μεγάλη αθλητική σημασία, ωστόσο, παράλληλα έχει και μια διαφορετική νότα. Σε κάθε περίπτωση εμείς σας μεταφέρουμε πως η Βαρκελώνη έχει μπει σε βαθύ στοχασμό αλλά και διχασμό με τον κόσμο της, όμως, να προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμος στις ημέρες που η Ιστορία καταγράφει ως τις πιο σημαντικές μετά την πτώση της πριν από 303 χρόνια.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved