Κούνα λίγο το κεφάλι σου πριν κράξεις την «πλαδαρή Ελληνίδα γκόμενα»

Μερικές σκέψεις για τη φεϊσμπουκική καφρίλα που έγινε viral.

Ας ξεκινήσουμε με μια πολύ απλή και ειλικρινή παραδοχή: σχεδόν όλοι μας έχουμε κάνει «αστειάκια» σχετικά με παχουλές κοπέλες που λιάζονται στις παραλίες. Ευτυχώς οι περισσότεροι όχι φωναχτά. Σιωπηλά μεταξύ φίλων γίνονται αυτά, σιγομουρμουρίζοντας και χασκογελώντας ως σχολιαρόπαιδα.

Χαϊδεύοντας ενίοτε και τη δικιά μας καμπύλη ευημερίας, διότι ως γνωστόν στην κοινωνία που ζούμε ο ανδρικός σκεμπές θεωρείται αρχοντιά ενώ η κυτταρίτιδα μια κατάρα σταλμένη από τους Θεούς που κανονικά πρέπει να τιμωρείται με δημόσιο εξευτελισμό.

Άρα γιατί τόσος χαμός με την ανάρτηση του, δικηγόρου στο επάγγελμα, Θάνου Καρατσιώλη όπου «κράζει» τις εύσωμες κοπέλες που τόλμησαν να χαλάσουν την αισθητική του φορώντας brazilian μαγιό που δεν τις κολακεύουν καθόλου; Μήπως έπεσαν οι μάσκες; (σου δίνω ένα λεπτάκι να διαβάσεις την ανάρτησή του).

Αφού όλοι τα έχουμε πει αυτά, λογικό είναι κάποιοι να αναρωτιούνται που είναι το πρόβλημα να γράφονται και δημόσια; Καταρχάς το ότι τα λέμε, δε σημαίνει ότι είναι σωστό και να τα σκεφτόμαστε. Ή μάλλον για να το θέσω αλλιώς, αν νομίζεις ότι το «κράξιμο» είναι ΟΚ, ξεκίνα και πέρνα γεννεές δεκατέσσερις όλες τις κατηγορίες που «σου χαλάνε την αισθητική» στην παραλία: χώστα στις γριές που τολμάνε να βγάζουν το ζαρωμένο δέρμα τους, τις κοντές που μυρίζουν τα αυτιά τους ποδαρίλα, τις κάτασπρες που έπρεπε να’ χουν κάνει σολάριουμ, τις άσχημες που καλό θα ήταν να μείνουν σπίτι τους για να μη σου καταστρέψουν τη πανοραμική φωτό σου στο instagram. Γενικά, ο «αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Αν όταν τα λες αυτά νιώθεις μάγκας, δε νομίζω ότι έχουμε να συζητήσουμε κάτι άλλο. Μάλιστα, πιστεύω ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι αν αυτά τα λέμε ή όχι φωναχτά, το πρόβλημα είναι ότι τα σκεφτόμαστε συνέχεια, ευθαρσώς και με τον (άγραφο κοινωνικό και στερεοτυπικό) νόμο.

Το ότι ο εν λόγω κύριος θεώρησε λογικό  να τα ποστάρει στα social media εμπίπτει σε άλλη προβληματική της εποχής μας, στα όρια του δημόσιου λόγου, που όμως δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί.

kraksimo gif

Η πραγματική παθογένεια, εν τέλει, είναι η ευκολία με την οποία γινόμαστε αιχμηροί ρατσιστές απέναντι στον διπλανό μας. Και, βέβαια, αυτό δεν είναι ένα «προνόμιο» που απολαμβάνουν μονάχα οι άνδρες. Αλίμονο, κι οι (περισσότερες) γυναίκες δυστυχώς μια χαρά δηλητήριο στάζουν τόσο για το φύλο τους όσο και για εμάς. Με τεράστια ευκολία καταδικάζουμε την όποια αδυναμία του άλλου, χωρίς να σκεφτόμαστε το εξής απλό: ότι έχει ο καιρός γυρίσματα και εύκολα μπορεί να βρεθούμε στη θέση του.

Κάτι τέτοια viral καλό είναι να γίνονται για να μας υπενθυμίζουν τη «σαπίλα» που κυριαρχεί, μήπως και ξεκουνήσουμε λίγο το κεφάλι μας προς την κατεύθυνση του να γίνουμε λίγο καλύτεροι άνθρωποι τελικά –κι όχι αυτάρεσκα κτήνη με δέκα τόνους εγωισμό στην πλάτη μας. 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved