Ο δικαστικός κλητήρας χτυπάει πάντα δύο φορές

Με τη νέα τροποποίηση για τις κατασχέσεις θα μας παίρνουν κιθάρες, βιβλία, cd και εργαλεία.

Ότι ζούμε σε μία μικρή Ζιμπάμπουε της Ευρώπης, είναι κάτι που πλέον το έχουμε αποδεχτεί. Λέει όμως ένα πολύ σοφό ρητό ότι «την στιγμή που θα θες να πεις ότι έχεις πιάσει πάτο, να θυμάσαι ότι πάντα πάει και παρακάτω».  Κάτι τέτοιο ισχύει και τώρα όσον αφορά τις κατασχέσεις. Έχουμε ήδη δει τι συμβαίνει με τις κατοικίες που βγαίνουν στο σφυρί μιας και καμία κυβέρνηση δεν δίστασε να στείλει τις υποθέσεις στα δικαστήρια. Και  αν δεν ήταν ο ίδιος ο κοσμάκης να σταματάει την διαδικασία στις αίθουσες, τα πράγματα θα είχαν ξεφύγει σε επικίνδυνο βαθμό. Να λοιπόν όμως που η ξεφτίλα -και όχι η ελπίδα- έρχεται.

evict

 

Διαβάσαμε λοιπόν ότι σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του νόμου 4335/2015 για τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, οι κατασχέσεις αναμένονται να είναι αυστηρότερες και να γίνονται με ταχύτερες διαδικασίες. Αναφέρεται συγκεκριμένα σε ρεπορτάζ γνωστής καθημερινής εφημερίδας, ότι για να μπορέσουν να καλυφθούν οι οφειλές προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τους ιδιώτες θα κατάσχονται  «ακόμη και κινητά πράγματα από την προσωπική περιουσία των οφειλετών, όπως βιβλία, μουσικά όργανα, εργαλεία τέχνης που προορίζονται για την επιστημονική ή καλλιτεχνική και γενικότερα την πνευματική μόρφωση και ανάπτυξη των ιδίων και των οικογενειών τους επιτρέπεται πλέον να κατάσχονται για χρέη προς τις τράπεζες και προς ιδιώτες, ενώ με τις παλαιότερες διατάξεις θεωρούνταν ακατάσχετα». Τέλειο ε; Και γίνεται ακόμη καλύτερο στο σημείο ότι ως μόνα ακατάσχετα κρίνονται τα απολύτως αναγκαία για την διαβίωση του οφειλέτη όπως κατσαρολικά, ρούχα και κουβέρτες. Ε εντάξει τότε. Το λες και φιλανθρωπία.

Δεν θέλουμε να μπαίνουμε στην διαδικασία να σκεφτούμε πόσο ανθρωπιά κρύβει μία τέτοια τροποποίηση, αλλά θέλουμε να κάνουμε την εξής ερώτηση: δηλαδή ρε μάγκες πιστεύετε ότι θα καταφέρετε κάτι αν αρπάξετε τα βιβλία και την κιθάρα ενός χριστιανού; Ότι δηλαδή τι, θα καταφέρετε να τα πουλήσετε και να σώσετε τον κοσμάκη από την κρίση; Ή ότι ένας άνθρωπος που θα χάσει τα βιβλία του, ένα μουσικό όργανο, πίνακες και οτιδήποτε άλλο καλλιτεχνικής φύσης, θα γίνει καλύτερος άνθρωπος μόλις α αποχωριστεί; Χαιρετίζουμε αυτές τις ατσίδες που κάθισαν γύρω από ένα στρογγυλό τραπέζι και έκαναν την απίστευτη σκέψη: «Σιγά μωρέ, δεν τους τα παίρνουμε και αυτά;».

1112SPAIN1 jumbo

Αυτή η απίστευτη είδηση, ήρθε μία μέρα μετά την δεύτερη μείωση του αφορολογήτου και καπάκι πάνω σε μία έρευνα της Καθημερινής, που αναφέρει ότι η φοροδιαφυγή βρίσκεται στα 16 δις επειδή κανένας φορολογούμενος δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους φόρους. Επιτυχίες δηλαδή όχι αστεία. Μέσα λοιπόν σε όλες αυτές τις χαρμόσυνες ειδήσεις, θα πρέπει ο κλητήρας να πάρει φεύγοντας και αυτά τα 2-3 αντικείμενα που μπορεί να μην έχουν μεγάλη αξία μπροστά στο οφειλόμενο ποσό, αλλά έχουν τεράστια συνάμα για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Αντικείμενα που εμείς δεν τα βλέπουμε ως «αντικείμενα». Που βοηθούν να γίνεται λίγο καλύτερη η φριχτή καθημερινότητά μας.

Αν μας έρχεται κάτι στο μυαλό από όλο αυτό, είναι εκείνες οι φριχτές εικόνες που βλέπαμε με τις κατασχέσεις στην Ισπανία. Όπου ένας κλητήρας μαζί με ισχυρή αστυνομική δύναμη, έμπαιναν στο σπίτι σπάζοντας τις κλειδαριές και ξυλοκοπούσαν τον ιδιοκτήτη που προσπαθούσε να τους σταματήσει. Αν θέλουμε κάτι, είναι να μην δούμε τέτοια αξιοθρήνητα σκηνικά και εδώ, σε μία χώρα που βυθίζεται καθημερινά όλο και περισσότερο μέσα στο βούρκο. Και μέτρα σαν και το συγκεκριμένο, μόνο πιο ασφυκτική θα κάνουν την κατάσταση.

enhanced buzz wide 20285 1434402623 9

Πάντως θέλουμε πολύ ακόμη για να πιάσουμε πάτο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved