«Ευχαριστούμε που υπάρχετε, αλλά…»

Ο Χρήστος Μπαρούνης προσφέρει μια κρεβατομουρμούρα δώρο στις γυναίκες όλου του πλανήτη.

 

Η γιορτή της γυναίκας είναι ιερή και μιλάω σοβαρά. Δεν κάνω καθόλου πλάκα. Αντίθετα, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί που την παίρνουν στο χαβαλέ κι άλλοι τόσοι που δεν θυμούνται καν τι γιορτάζεται στις 8 του Μάρτη. Ακόμα και γυναίκες. 

Έχουμε και λέμε. Είναι ιερή για λόγους που για να τους βρεις και να τους απαριθμήσεις θα πρέπει να ανατρέξεις χιλιετίες πριν. Κοινωνική ανισότητα, άνισες ευκαιρίες, άνιση αντιμετώπιση, κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, προκατάληψη και άλλα τόσα στερεότυπα που η κοινωνία κουβαλά ακόμα από κατάλοιπα του παρελθόντος. Για τόσους και άλλους χίλιους λόγους, η σημαντικότητα  που περνούν τα μηνύματα της συγκεκριμένης γιορτής είναι μεγάλη και ως εκ τούτου θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε κι εμείς οι άντρες με σοβαρότητα και συνέπεια. Έλα, μη σου βγαίνει το φαλλοκρατικό σου. Δεν σου λέω να της πάρεις και δώρο, αλλά πες της ένα «χρόνια πολλά». 

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά αποφθέγματα που καθρεφτίζουν την ευλογία του να υπάρχουν γυναίκες γύρω μας, είναι αυτό που λέει πως «πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα κρύβεται μία δυναμική γυναίκα». Το οποίο συγκρούεται και συμπίπτει ταυτόχρονα με εκείνο το απόφθεγμα που μου είχε πει κάποτε ένας ταξιτζής: «Ο άντρας, αγόρι μου, μπορεί να γλιτώσει από οικονομικά προβλήματα, από επαγγελματικά προβλήματα, μέχρι κι από προβλήματα υγείας. Από γυναίκα, όμως, δεν γλιτώνει». Κι αυτή είναι μία πολύ καλή ασίστ, για να κοτσάρω μερικά «αλλά» δίπλα από τα «χρόνια σας πολλά» και τους αμέτρητους λόγους για τους οποίους σας ευχαριστούμε που υπάρχετε.

Ναι μεν...

«Μα σήμερα είναι η μέρα μου» θα σου πει. «Ναι αλλά μέχρι να σου πω χρόνια πολλά δεν ήξερες καν τι είναι σήμερα αγάπη μου!», πες της. Και προχώρα παρακάτω. Μπες κατευθείαν στο ψητό και για δώρο κάν' της μία μαζεμένη κρεβατομουρμούρα! Κι αν δεν έχεις παράπονα, μιας και είσαι τόσο τυχερός που ‘χεις πιάσει το τζοκεράκι με τη συγκεκριμένη, σου έχω εγώ. Ευχαριστούμε που υπάρχετε, λοιπόν, αλλά:

1. Μην μας αλλάζετε!

Αφήστε μας να είμαστε αυτοί που είμαστε και μην προσπαθείτε να μας κάνετε αυτό που θέλετε εσείς να είμαστε. Μας επιλέξατε γιατί είμαστε ο Μήτσος, ο Τάκης, ο Κώστας, όχι γιατί είμαστε ο πρωταγωνιστής από το Ημερολόγιο, από το «Υ.Γ Σ’ αγαπώ» κι όλες τις άλλες γλυκανάλατες σαχλοκομεντί που έχουν στιγματίσει τα εφηβικά σας χρόνια.

2. Μην μας ευνουχίζετε!

Αφήστε μας να έχουμε άποψη και να την επιβάλουμε άμα λάχει! Δεν είναι κακό. Πώς να το κάνουμε; Το αίμα μας βράζει λίγο παραπάνω. Με άντρα επιλέξατε να είστε. Μην τον ευνουχίζεις τον κακομοίρη, μην τον έχεις σήκω-σήκω, κάτσε-κάτσε, μην τον μετατρέψεις σε φιλενάδα σου, σαν εκείνες που έχεις για τις δύσκολες καταστάσεις που λένε σε όλα «ναι».

giphy


Μην μας περιορίζετε!

Αφήστε μας να κάνουμε αυτό που γουστάρουμε, όπως το γουστάρουμε. Κι ας μην το κάνει το αγόρι της κολλητής σας. Ας είναι ακραίο το χιούμορ μας, ας είμαστε γελοίοι κι ανώριμοι μερικές φορές, ας είμαστε υπερβολικοί. Με αυτόν τον γελοίο και ανώριμο έβγαινες τόσα χρόνια. Τώρα θυμήθηκες ότι σε ενοχλεί; 


Μην γκρινιάζετε!

Να δεχτούμε τα νεύρα της περιόδου, της εγκυμοσύνης ή της δύσκολης στιγμής. Τα νεύρα όμως του «είσαι το αγόρι μου και πρέπει κάπου να ξεσπάσω», όχι, δεν τα ανεχόμαστε, όπως δεν πρέπει να ανέχεστε κι εσείς τα αντίστοιχα δικά μας. Νέτα σκέτα. 


Μην μας αιχμαλωτίζετε!

Αφήστε μας να βγούμε με τους φίλους μας. Κάθε φορά που πάμε για μια μπύρα, για έναν καφέ ή ένα σουβλάκι, δεν σημαίνει ότι έχουμε βγάλει από τη φαρέτρα τα βέλη της απιστίας κι ετοιμαζόμαστε να ρίξουμε αδιακρίτως. Δώστε μας ελευθερία που (πρέπει κι εμείς να) σας δίνουμε. 

giphy 1


Και μερικά ΜΗΝ… μαζεμένα!

Μην μας ρωτάτε που είναι τα πράγματά σας, μην μας ρωτάτε αν παχύνατε ή αν είστε όμορφες αφού η σωστή απάντηση είναι πάντα μία, μην μας πρήζετε χωρίς λόγο και αιτία, μην μας λέτε τι κάνει καλύτερα ο γκόμενος της φίλης σας και τι κάνουν σαν ζευγάρι που δεν κάνουμε εμείς, μην έχετε πονοκέφαλο κάθε τρεις και λίγο, μην μας ξυπνάτε επειδή έχετε αϋπνίες και μην μας λέτε όλη την ώρα «Μην».

Και για να τελειώνουμε... Με αυτήν την Γιορτή του Άντρα τι γίνεται; Ακόμα να τη θεσπίσουν;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved