Τι είναι τελικά το Athens Digital Art Festival;

Μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Ηλία Χατζηχριστοδούλου, και περιμένουμε μία φουτουριστική εμπειρία στο κέντρο της Αθήνας.

Το 13ο κατά σειρά Athens Digital Art Festival θα πραγματοποιηθεί 18 με 21 Μαΐου, στην οδό Μητροπόλεως 23, με θέμα το #PostFuture. Όπως καταλαβαίνεις, λόγω διάρκειας και μόνο, αν όχι για οποιονδήποτε άλλο από τους σημαντικούς λόγους που θα αναλυθούν παρακάτω, αυτό το γεγονός καθιστά το Φεστιβάλ έναν θεσμό που φέρνει κοντά τους Αθηναίους (αλλά και τους τουρίστες) με τον Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο που ζούμε. Στόχος του είναι να εξερευνήσει  τα όρια και να θέσει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον -όχι μόνο της ψηφιακής κουλτούρας αλλά της πραγματικότητας, γενικότερα.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου photo by Jimi Drosinos1

Αλλά ας αφήσουμε καλύτερα τη συζήτηση μας με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Ηλία Χατζηχριστοδούλου, να μιλήσει από μόνη της και να μας προετοιμάσει για τη φουτουριστική εμπειρία που θα ζήσουμε στο κέντρο της Αθήνας.

 

1. Πώς θα περιέγραφες με λίγα λόγια, σε κάποιον που δεν έχει καμία ιδέα περί τίνος πρόκειται, το Athens Digital Art Festival;

Το Athens Digital Arts Festival (ADAF) είναι το μοναδικό Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας και αποτελεί μια γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού, μια ετήσια συνάντηση που φέρνει σε επαφή την παγκόσμια κοινότητα καλλιτεχνών και το ευρύτερο κοινό. Με το πολυεπίπεδο πρόγραμμά του, το Athens Digital Arts Festival απευθύνεται σε κόσμο κάθε ηλικίας και  δημιουργεί ερεθίσματα και εξοικειώνει το κοινό όλων των ηλικιών με τη σύγχρονη δημιουργία και τον ψηφιακό πολιτισμό. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει  ένα εντυπωσιακό και πολυδιάστατο πρόγραμμα ικανό να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό θεατή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις ψηφιακής τέχνης, διαδραστικές και οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, έργα web art με ομιλίες, προβολές video art και animation, οπτικοακουστικές περφόρμανς και συμμετοχικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά.

2. Είναι το digital art μια μορφή τέχνης για μια μικρή ομάδα ανθρώπων με ειδικά ενδιαφέροντα ή μπορεί να απευθυνθεί και σε μεγαλύτερο κοινό;

Καθώς η τεχνολογία έχει μπει για καλά στη ζωή μας και επηρεάζει κάθε έκφανση της καθημερινότητας, η ψηφιακή τέχνη αφορά όλους μας. Πρόκειται για ένα είδος καλλιτεχνικής έκφρασης που προσφέρει άπειρες δυνατότητες τόσο στους καλλιτέχνες όσο και στο κοινό να εμβαθύνουν στις εξελίξεις, να ασκήσουν κριτική στον σύγχρονο τρόπο ζωής, να καταλάβουν και να νοηματοδοτήσουν τον σύγχρονο κόσμο. Παράλληλα, μας φέρνει πιο κοντά στη τεχνολογία και προτείνει δημιουργικές χρήσεις της. Με την πάροδο του χρόνου και την ευρύτερη οικειοποίηση του κόσμου με τις νέες τεχνολογίες, έχει σημειωθεί ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον σχετικά με τη δυναμική και τις δυνατότητες που αυτές μπορούν να προσφέρουν στην καλλιτεχνική δημιουργία.

1 adaf

Quantum Space INSTALLATION KUFLEX (RU) | @ADAF2016

 

3. Τι ηλικίες παρακολουθούν το Φεστιβάλ; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στόχευση από πλευράς σας;

Όπως προανέφερα, το Φεστιβάλ απευθύνεται σε κόσμο κάθε ηλικίας! Άνθρωποι κάθε ηλικίας, περισσότερο ή λιγότερο εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές τέχνες, επισκέπτονται το φεστιβάλ και τις παράλληλες δράσεις του, δημιουργώντας, ο καθένας, μια ξεχωριστή προσέγγιση για τον ψηφιακό πολιτισμό.  Φέτος, εμπλουτίζεται και η παιδική ενότητα, ADAF Kids, προσφέροντας την ευκαιρία στα παιδιά και τους γονείς τους να εξερευνήσουν το μαγικό κόσμο της ψηφιακής κουλτούρας, μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια, τεχνολογικά πειράματα, προβολές animation και διαδραστικές εγκαταστάσεις.

4. Θυμάσαι κάποια ιδιαίτερα έντονη ή  περίεργη αντίδραση του κοινού σε κάποιο έργο όλα αυτά τα χρόνια;

Τα τελευταία 13 χρόνια, είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε αναρίθμητα έργα από χιλιάδες καλλιτέχνες ανά τον κόσμο που ο καθένας προσέφερε τη δική του εκδοχή και θεώρηση ως προς την ψηφιακή τέχνη.  Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει αρκετά έργα, καθώς πάντα φιλοξενούμε πρωτοποριακές δημιουργίες. Το 2014, το πειραγμένο πιάνο του Hauschka έφερε το ελληνικό κοινό ένα βήμα πιο κοντά με τις δυνατότητες της ψηφιακής κουλτούρας. Το 2015 φιλοξενήσαμε το Darkstar του Martin Bricejl, μια εντυπωσιακή σφαίρα που οι επισκέπτες μπορούσαν να ελέγξουν την κίνηση των αστερισμών στις επιφάνειές της.

 2 adaf

Color Field Immersion_Doron Sadja

 

5. Και αντίστοιχα κάποια στιγμή έντονης συγκίνησης από πλευράς τους;

Συγκίνηση είχε προκαλέσει το Delivery to Mr. Assange της ομάδας !Mediengruppe Bitnik (CH).  Τον Ιανουάριο του 2013, οι !Mediengruppe Bitnik έστειλαν στον ιδρυτή των WikiLeaks Julian Assange ένα δέμα που περιείχε μια κάμερα και χρειάστηκε 32 ώρες για να φτάσει στoν προορισμό της, με μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας. Πρόκειται για μια αρκετά συγκινητική στιγμή του Φεστιβάλ, καθώς το κοινό παρακολουθούσε τις αντιδράσεις των χρηστών του Twitter (likes, retweets και σχόλια) αλλά και την αντίδραση του Assange στο τέλος του βίντεο. Ήταν μια δυνατή ενέργεια αλληλεγγύης.

6. Θα δοθεί μεγαλύτερη βάση στο φετινό Φεστιβάλ σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία έργων όπως γινόταν παλιότερα; Κι αν ναι ποια θα είναι αυτή και γιατί;

Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ επεκτείνει τις δράσεις του και προσπαθεί να εξελίξει όλες τις κατηγορίες. Φέτος, ιδιαίτερη δυναμική έχουν οι περφόρμανς, καθώς φιλοξενούμε καταξιωμένους διεθνείς καλλιτέχνες και ομάδες. Για παράδειγμα, έχουμε τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσουμε στο κοινό την περφόρμανς THÆTA, μέρος της τριλογίας StratoFyzika’s Shadows Trilogy, αποτέλεσμα συνεχούς έρευνας της ομάδας για την εξέλιξη της σύνδεσης της σωματικής κίνησης με τον ήχο και την εικόνα μέσα από την οπτικοακουστική καλλιτεχνική έκφραση. Φιλοξενούμε, επίσης, την πολυβραβευμένη ομάδα NOHLAB με το περίφημο λογισμικό τους NOS, την πρεμιέρα Vector Field του Fraction, το πρότζεκτ FIELD του Martin Messier που δημιουργεί ήχους από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία του περιβάλλοντος, την ανατρεπτική περφόρμανς Color Field Immersion του Doron Sadja, η «μαγική» περφόρμανς Tanukis των François Zajéga και Loïc Reboursière καθώς και το πολυσυζητημένο Corpus Nil του Marco Donnarumm.

Μια ακόμα πολύ δυνατή συνεργασία είναι με τον ΓΕΡΜΑΝΟ (Powered by ΓΕΡΜΑΝΟΣ). Το Φεστιβάλ επεκτείνει τους οριζοντες του, εισάγοντας νέες τεχνολογίες στον χώρο της ψηφιακής τέχνης. Το ADAF και ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ενώνουν τις δυνάμεις τους και οργανώνουν ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις, όπως τον διαγωνισμό VR Creations Contest, δημιουργώντας την πρώτη ψηφιακή VR gallery με έργα που θα φτιάξει το κοινό.

3 adaf

ADAF Kids 2016

 

7. Πιστεύεις ότι η κοινή γνώμη αποδέχεται τα installations ως μια σύγχρονη διαδραστική μορφή τέχνης ή ακόμα τα αντιμετωπίζει στερεοτυπικά ως κάτι «ακατανόητο»;

Το κοινό είναι αρκετά εξοικειωμένο με τα installations! Στην εξοικείωση αυτή βοήθησε αρκετά ο διαδραστικός χαρακτήρας που έχουν όλα τα έργα που παρουσιάζουμε. Ο κόσμος που έρχεται στο Φεστιβάλ δεν είναι ένας παθητικός θεατής. Σκοπός μας είναι το Φεστιβάλ να μην αποτελεί μια «αποστειρωμένη έκθεση». Αντίθετα, έχει την ευκαιρία να παίξει με τα έργα, να καταλάβει πως λειτουργούν και, σε πολλές περιπτώσεις, να γίνει και ο ίδιος δημιουργός τέχνης!

4 adaf

8. Μπορείς να μας μιλήσεις λίγο εκτενέστερα για το Collar AG της ομάδας XCEED από το Hong Kong;

Είναι ένα αρκετά πρωτοποριακό έργο που δίνει μια μοναδική εμπειρία παρέμβασης στους επισκέπτες! Η συσκευή/wearable είναι φαινομενικά ένας ηχητικός οδηγός για τον χώρο της έκθεσης, δίνοντάς αυτόματα πληροφορίες σχετικά με τα έργα τέχνης. Ωστόσο, η συσκευή παρεμβαίνει στη συμπεριφορά των επισκεπτών, λαμβάνοντας σήματα από τα εγκεφαλικά κύματα του ατόμου που το φορά. Το έργο επιχειρεί να προσφέρει αυτή τη σαγηνευτική και αντιφατική κατάσταση. Το Collar AG ασκεί κριτική στον τρόπο που αντιδρούμε και χειριζόμαστε το βαθμό επιτήρησης στις νέες τεχνολογίες και στα social media. Παρόλο, δηλαδή, που γνωρίζουμε ότι η συμπεριφορά του χρήστη, η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια παρακολουθούνται, είμαστε ακόμα πρόθυμοι να θυσιάσουμε ένα ορισμένο επίπεδο ελευθερίας. 

9. Ποια είναι η βαθύτερη σχέση του Φεστιβάλ με την Πόλη της Αθήνας;

Το ADAF 2017 θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 21 Μαΐου σε ένα ακίνητο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής, στην οδό Μητροπόλεως 23, το οποίο διαθέτει, για την υποστήριξη του φεστιβάλ, η «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ». Κάθε διοργάνωση, λαμβάνει χώρα στο ιστορικό κέντρο, καθώς σκοπός μας είναι να αλληλεπιδρούμε με την πόλη και τους κατοίκους της. Στο πλαίσιο της γενικότερης συνεισφοράς του Φεστιβάλ στην προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού στην Ελλάδα, το ADAF δίνει ζωή σε χώρους που είτε δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ είτε παρέμεναν κλειστοί, προτείνοντας μια διαφορετική αισθητική προσέγγιση! Μέσα από από ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα, το Φεστιβάλ  προσφέρει μια φουτουριστική εμπειρία στο κέντρο τη Αθήνας. Η σχέση μας με την πόλη είναι αμφίδρομη. Χρησιμοποιούμε τα ερεθίσματα που μας δημιουργεί ώστε να τα μετασχηματίσουμε δημιουργικά.

5 adaf

10. Και η σχέση του με αντίστοιχα διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού;

Η σχέση μας με την διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα είναι αρκετά δυνατή. Το Athens Digital Arts Festival έχει καταφέρει, από το 2005, να δημιουργήσει στενούς δεσμούς με εγχώριους και διεθνείς καλλιτέχνες, το ευρύ κοινό, καλλιτεχνικές κοινότητες, εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα, γκαλερί και μουσεία. Έχει συνεργαστεί με 46 φεστιβάλ ψηφιακής τέχνης από όλο τον κόσμο. Τον τελευταίο χρόνο, ως μέλος του προγράμματος LPM 2015 > 2018 και της πλατφόρμας AVnode που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεργάζεται με διεθνείς φορείς και φεστιβάλ με στόχο την ενδυνάμωση του οπτικοακουστικού πολιτισμού και την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ της τοπικής και της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας. Φέτος, στο πλαίσιο της ένταξης μας στο πρόγραμμα «ΕΣΠΑ - Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μας δόθηκε η δυνατότητα να υλοποιήσουμε ακόμη περισσότερα έργα ξένων δημιουργών και ακόμη πιο δυνατές συνεργασίες με διεθνή φεστιβάλ όπως το Videonale - Festival for Video and Time-Based Arts στη Γερμανία, το Mashup Film Festival και το Videoformes στη Γαλλία, το Art Futura στην Ισπανία και άλλα.

11. Μπορεί να γίνει η Αθήνα ένα κέντρο για την παγκόσμια ψηφιακή τέχνη ή ακόμα βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό;

Η Αθήνα φυσικά και έχει τς δυνατότητες να εξελιχθεί σε κέντρο για την παγκόσμια ψηφιακή τέχνη.  Παρ’όλες τις δυσκολίες της εποχής, η εγχώρια σκηνή ψηφιακής τέχνης παρουσιάζει αρκετά αισιόδοξα δείγματα, ενώ παράλληλα εμφανίζονται όλο και περισσότερες δράσεις σχετικά με τον ψηφιακό πολιτισμό.  Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν διοργανώσεις, όπως το Athens Digital Arts Festival, που λειτουργούν ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της τοπικής και της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας.

SocialCovers Artboard 4 youtube

 

12. Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός τελικά μιας διοργάνωσης που κλείνει φέτος 13 χρόνια ζωής;

To Athens Digital Arts Festival έχει ως κύριο στόχο για το μέλλον, να επεκτείνει τις δράσεις του, προωθώντας όλες τις όψεις της ψηφιακής δημιουργίας. Η ομάδα του ADAF προσπαθεί να επικαιροποιεί συνεχώς τον χαρακτήρα του Φεστιβάλ. Κύριος στόχος του Φεστιβάλ είναι να συμβάλλει δημιουργικά στον διάλογο σχετικά με  τον ψηφιακό πολιτισμό δίνοντας ενεργά το παρόν σε κάθε αξιόλογη προσπάθεια και μεταφέροντας την τεχνογνωσία του εκτός των συνόρων. Τέλος, θέλουμε να βλέπουμε την ελληνική καλλιτεχνική κοινότητα να μεγαλώνει και το κοινό να ενεργοποιείται και να εμπνέεται από τον ψηφιακό πολιτισμό.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved