Κιμ, είσαι τελικά κάτι παραπάνω από μια cult φιγούρα;

Ένα μίνι ψυχογράφημα στον ιδανικό υποψήφιο για πυρηνικό ατύχημα.

Ο Kim Yong Un σηκώθηκε το πρωί τρομερά νυσταγμένος. Ένιωθε κουρέλι γιατί είχε λιώσει χωρίς αύριο στο NBA 2K το προηγούμενο βράδυ. Έβγαλε πυτζαμούλες, ξέπλυνε το ολοστρόγγυλο πρόσωπό, έβαλε στολή, χτένισε μαλλί-ψυχιατρείο και κοίταξε έξω από το παράθυρο του μεγάρου του: η Πιονγιάνγκ ξυπνούσε για άλλη μία μέρα σοσιαλιστικού μεγαλείου στον σοβιετικό παράδεισο.

rodman kim

Άνοιξε laptop, τσέκαρε email και μπήκε twitter για να γλεντήσει κόσμο με τα ψεύτικα προφίλ που διατηρεί. Έστειλε sms στον κολλητό Dennis Rodman “waz up bro?”, τσέκαρε τσοντούλες με tag #asian_porn στο youjizz και έβαλε Eminem να παίζει δυνατά στα ηχεία. Χάιδεψε το κόκκινο κουμπάκι και κοίταξε με βλέμμα «βάλε φωτιά σε ότι σου τρώει σε ότι σου καίει το μυαλό» στον καθρέφτη. «Ποια χωρούλα θα κάνουμε στάχτη και μπούρμπερη σήμερα;» αναρωτήθηκε χαμηλόφωνα με ένα χαμόγελο από το ένα μέχρι το άλλο αυτί.

Σα φιγούρα o «ηγέτης» της Βόρειας Κορέας μπορεί να φέρνει μονάχα ένα πράγμα στο νου: τον κακό από τον Αστυνόμο Σαϊνη, εκείνο τον τύπο που καθότανε πάντα πλάτη και χάιδευε το γουρούνι-γατί που είχε για κατοικίδιο. Ή μάλλον όχι, θυμίζει και τον Brain από το “Pinky and the Brain”, τον παρανοϊκό πόντικα που κάθε βράδυ ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο.

Doctor Claw

Δεν είμαστε σίγουροι αν είναι άνθρωπος ή καρτούν. Στη μικρή γωνιά των βαλκανιών που βρισκόμαστε, τον αντιμετωπίζουμε ως cult υπερήρωαμέχρι και τρολόσελιδα αφιερωμένη στην περσόνα του υπάρχει αφού πραγματικά ο τύπος δίνει μπόλικη τροφή για άπειρο «ιντερνετικό γλεντί».

«Το πάτα το κουμπί Κιμ» έχει γίνει η διαδικτυακή κραυγή που όλους μας ενώνει. Είναι όμως τελικά τόσα ακίνδυνα τα πράγματα; Μάλλον ναι αν ζεις στη Μεσόγειο. Αν όμως είσαι εκεί κοντά, αν είσαι Ιάπωνας που ζεις στα παράλια τα βλέπεις άραγε τα πράγματα τόσο χιουμοριστικά;

Σίγουρα τα Δυτικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν βρει το αγαπημένο τους «κακό παιδί». Συνδυάζει το καρτουνίστικό στοιχείο που γίνεται άνετα viral μαζί με πραγματικό κίνδυνο αφού το παλικάρι δεν είναι ακριβώς στα καλά του. Ξεκίνησε την καριέρα του εκτελώντας έναν θείο του για εσχάτη προδοσία, συνέχισε απασχολώντας ανά τακτά διαστήματα την υφήλιο με τις πυρηνικές δοκιμούλες και τους βαλλιστικούς πυραύλους που στέλνει από εδώ και από κει, για να κάνει το «κόλπο γκρόσο» και να «ξεκάνει» τον ετεροθαλή αδερφό του με δηλητήριο.

Στις Η.Π.Α τον χαρακτηρίζουν ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια. Και μπορεί οι Αμερικάνοι πολύ συχνά να «ψάχνονται» λίγο παραπάνω για να βρούνε κάποιον μισητό αντίπαλο, όμως η αλήθεια είναι πως καλύτερα τα πυρηνικά να τα έχει στα χέρια του κάποιος αδίστακτος παρά ένας τρελός.

kim resized

Επίθεση με πυρηνικά έχει γίνει μονάχα μία φορά στην ιστορία, τότε που έπεσαν οι βόμβες στην Ιαπωνία στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου. Έκτοτε κανείς (ευτυχώς) δεν το τόλμησε ξανά. Όχι επειδή οι κυβερνήσεις των χωρών δεν είναι αρκετά σκληρές για να το δοκίμαζαν ξανά αλλά περισσότερο λόγω της ισορροπίας τρόμου που δημιουργούν οι πυρηνικές κεφαλές. Αν μου ρίξεις, μετά θα σου ρίξω και εγώ, και έτσι δε θα μείνει κανένας ζωντανός. Αυτή τη παραδοχή μπορεί να την κάνει εύκολα ένας αδίστακτος δικτάτορας, μπορείς όμως να την καταλάβει και κάποιος που ακροβατεί στο όριο της τρέλας; Διότι αυτή είναι, τελικά, η ερώτηση που απασχολεί σχετικά με τον Kim Jong Un: είναι ένας κυνικός δικτάτορας ή ένα παρανοϊκό παιδί με πυρηνικά στα χέρια του;



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved